Barnvagnar som åker kollektivt

Är på besök hemma. Det var nästan att jag inte kom iväg för alla tåg till flygplatsen var inställda och jag kom dit tio minuter efter avgång. Kön till ombokningen var enorm och personalen på lågprisflygbolaget sa att vi kunde vara glada om vi kom iväg 5-6 dagar senare. Men med ett annat flygbolag och en annan flygplats så kom jag hem.

På temat kollektivtrafik så har jag gjort en intressant iakttagelse mellan Sverige och London. Här hemma tas det för givet att man kan ta barnvagnen på bussen, oavsett storlek på vagn, tid på dygnet osv. I London åker ingen (förutom någon enstaka turist, som den danska barnfamiljen härrom dagen som tryckte in sin stora Emmaljunga vagn) med barnvagn på tunnelbanan, dels för att det inte får plats under rusningstid och dels för att hissar och rulltrappor inte finns på alla stationer. På bussarna ser man barnvagnar men oftast sulkys och andra små ihopfällbara vagnar. Här har man inte stora vagnar till barnen, och skulle man ha det så tar man inte dem på bussen eftersom man antagligen har en egen bil.

Nu vill jag betona att jag inte dömer varken den ena eller den andra, men det är intressant och se hur vi här i Sverige tar för givet att kunna åka kollektivt med barn och hur storleken på barnvagnar skiljer sig mellan olika länder.

Kommentarer

Anonym sa…
Det är roligt att läsa dina små "reseskildringar" :o). Det där Beamish Living History muséet verkar ju väldigt kul. Var på high Chaparall med familjen och jag hade önskat att det var lite mer liv i den staden på det sättet. Men men, grabbarna var nöjda och det var en go dag :o)! Appropå barnvagnar i stan; det är, enligt min bror, likadant i Paris. Vad jag undrar då är: hur gör de som har rullstol där? Det måste ju vara skitkass om något eller hur?
Nåväl, ha en go hemmatid och kram :o)
/Sarisen
AnnCharlott sa…
Jag tycker mig ana att trenden här i Stockholm går mot att fler och fler skaffar allt mindre barnvagnar. Och med tanke på att det sedan några år råder babyboom i stan så är det ju bra.
cat sa…
En observation som är nog så intressant. Fast jag kan tänka mig att det är säkrare för ett litet barn att ligga i en relativt stor vagn än en som är ihopfällbar.
Anja sa…
Oh ja! Och det konstiga är att barnvagnsfolket blir sura om de inte kommer in på en fullpackad buss. För bara ngn vecka sedan blev en ung pappa pissed och skällde på bussföraren som inte släppte öppnade dörren - grejen var bara att det var så fullt på bussen att man inte fick plats öht, med eller utan barnvagn. Men han tog för givet att han minsann ska med. Märkligt. Tänkte också på det nu i Polen, de som hade barnvagnar fällde ihop dem innan de klev på bussen/tåget. (Ja, jag är en sån som klagar på folk som gärna trampar på andra för att hävda sina "rättigheter");-)