Arkeologisk utgrävning av kylskåpet

Jag får ofta frågan varför jag fick för mig att betala en väldans massa tusen pund för att skriva en masteruppsats om kylskåp. Vad jag inte säger, men ofta tänker är då:
- För att vi svenskar är så himla bortskämda med att få ha vårt egen [student]lägenhet med vårt eget kylskåp. Och för att det är väldigt konstigt för mig att behöva dela kylskåp med fyra främlingar vilket gör att jag bara har en hylla till godo och inte kan handla så mycket frukt och grönsaker som jag brukar.
Istället säger jag lite mer diplomatiskt:
- Att dela kök gjorde att jag började observera hur vi alla använde de delade utrymmena på olika sätt.

Idag var det min tur att städa köket. Vi har ett rullande städschema som fungerar hyfsat. De flesta gör vad de ska. Det är väl mer så att vi har olika uppfattningar om vad som behövs städas och definitioner av vad smuts är. Jag kom fram till att det nog var dags att städa de tre facken i kylskåpsdörren som är gemensamma ytor till skillnad från hyllorna som är individuella territorier. Mig veterligen är det ingen som har städat kylen sedan jag flyttade in, mer än möjligtvis sitt eget hyllplan. Jag tog mig friheten att slänga lite matvaror som passerat sina bäst-före-datum. På sätt och viss var det som att göra en arkeologisk utgrävning av forna och nuvarande kylskåpsanvändare.
  • Svensk senap (september 2011) inköpt på IKEA av en f.d. flatmate som skänkte den vidare när hon flyttade ut i februari till en annan flatmate som lovade att äta upp den.
  • Oöppnad ris-mjölk (augusti 2011)
  • Smörgåsfett (juni 2011)
  • Kapris (december 2009)
Det hade helt klart kunnat vara värre om vi hade haft en större kyl. En tjej har redan tackat mig och sa att hon helt glömt bort att hennes produkt fortfarande fanns i kylskåpet. Det hela bekräftar en av mina observationer från fältarbetet. Saker som ställs i periferin, det vill säga såser och andra tillbehör som inte används särskilt frekvent, blir lätt bortglömda och skapar sig sitt eget revir som kylskåpsägaren inte har mycket kontroll över.

Kommentarer

Hanna sa…
Kylskåpsutgrävningar i andras kylar skulle jag aldrig klara. Tycker det är nog otäckt med min egen. Saker som glöms bort i burkar/flaskor är av ondo. Skaffar vid varje utgrävning en princip om att aldrig mer köpa flaskor/burkar såvida jag inte planerar använda allt på en gång. För när de är tömda kommer nästa problem - återvinningen. Det är ofta plastkorkar på dem som måste skäras bort innan man kan återvinna de olika delarna. Hälsovådligt i så många led. Yuck!
karro sa…
Brukar göra lite utgrävningar i min egen kyl lite då och då. I helgen hittade jag majonnäs som gick ut i februari 2011..... Tilläggas ska väl att vi flyttade i juni..... Men att slänga mat tar emot (men majonnäsen fick gå hädan nu)

Värst var ändå på förra jobbet där man kunde hitta allt möjligt mögligt och ibland saker som biologiläraren lagt in för test...blä!
Matilda sa…
Hanna >> Ja du, återvinning av förpackningar är ett projekt i sig. Ibland känns det som att tillverkarna prioriterar användartillgänglighet framför miljö...

Karro >> Arbetsplatskylar är ett projekt i sig! Det är sällan någon tar på sig ansvaret att städa dem eller erkänner ägarskap till bortglömda matrester.
Ewa sa…
Hehe... De där gamla varorna var inte särskilt gamla. Du borde avlägga ett besök i min mors eller min svärmors kylskåp. Där springer maten nästan omkring så gammal är den. :)