Veckans föremål: 9. Hänglås

Hänglås kan användas till mycket, i detta fall till källarförråd, tvättstuga, jobbskåp och gymskåp. Lås symboliserar något privat, så som ett dagbokslås eller låset på ytterdörren. Inkräktare hålls på utsidan och det som förvaras på inuti lådan/skåpet/förrådet/huset är utom räckhåll för allmänhetens fingerfärdighet.


Christopher Polhelm (han på den nuvarande 500-ingen) lär vara hjärnan bakom det moderna hänglåset, men låsanordningar i sig går tillbaka ännu längre och går ofta att se på historiska och arkeologiska museer.

Jag tror att jag inhandlade det här 30mm låset på Willy:s för att använda på jobbet. Egentligen var det ironiskt att det skulle behövas ett lås, för att bli anställd på Posten behövde man ett rent utdrag från Polisregistert. Men "tillfället gör tjuven" säger dem, och skåpen var konstruerade för våra medhavda hänglås. Därefter användes det för att låsa torkrummet i tvättstugan, eller möjligen först på förrådsdörren innan ett tjockare införskaffades efter ett inbrott (de tog sig in utan att klippa bort hänglåset, allt för att få en säck tomma pantburkar). Därefter hamnade det i påsen med gymkläder för att låsa skåpet i omklädningsrummet innan det följde med till London för att användas till samma syfte. Men det var nog ganska onödiga gram som släpades med, för här kör man med myntlås (precis som i mataffärerna hemma) och inte har jag kommit iväg till gymmet särskilt ofta heller.

I grund och botten har låset används som skydd, en säkerhetsåtgärd. Egentligen vill jag tro gott om alla, men gång på gång motbevisas jag av folk som tycks ha helt andra spärrar än mig och som har andra idéer om etik och moral. På något sätt symboliserar hänglåset misstron mot allmänheten. Varför ska det vara så svårt att skilja på mitt och ditt? Och varför har vi ett sådant behov av att ha ett avgränsat och låsbart territorium där vi samlar alla våra privata "skatter" istället för att ha en öppen kollektiv känsla där alla delar lika? Är människan ett hamstrande släkte? Själv är jag otroligt duktig på att samla på mig diverse föremål som upptar plats och som sällan kommer till användning. Inspirerad av Pernilla ska jag dock försöka att få bukt med detta under 2012.

På ämnet förtroende och det svenska samhälle kan jag rekommendera Sociala fällor och tillitens problem av Bo Rothstein.


*Acknowledgements: Lina och Karin som jag för flera år sedan (2005?) gjorde ett mini-etnologiskt projekt om hänglås. Reflektioner (mer korrekt: vad jag kan minnas från vår analys) från detta projekt har inspirerat detta inlägg. Vid närmare eftertanke kan det faktiskt röra sig om exakt samma hänglås!

Kommentarer

cat sa…
Tyvärr är det ju så att många som du säger saknar spärrar och tar vad som inte är deras.
Har haft turen att slippa dylikt besök på många år.

gott nytt år!