Svensk medeltidshistoria revised!

Så har det visat sig att det inte alls är Magnus Ladulås som ligger i sin grav. Historieförfalskning eller en dundertabbe? Det får en att fundera över allt vi lärde oss på historielektionerna inte är hugget i sten. Under årens lopp har historien förändrats för att passa politiska ambitioner. Precis som Richard III i England har målats upp av Tudor-kungarna som en puckelryggad prinsmördare även om bevisen är tveksamma.

Dagens läxa: vi kan aldrig vara riktigt säkra på vårt förflutna.

Läs mer på Magnus Ladulås gravöppningsblogg här!

Personligen är jag väldigt intresserad av frågor som rör gravar och hur man behandlar gamla gravar. Det går att spekulera ifall det är rätt att öppna eller flytta en grav som är förseglad i god tro att kropparna kommer ligga där ostörda. Jag var en gång på studiebesök i ett museimagasin som stolt visade upp en massa vita kartonger innehållande kvarlevor från en medeltida kyrkogård som man funnit när man skulle bygga en väg. Jag var något chockad över behandlingen av dessa döda människor som troligen inte skulle gilla att hamna på museum. Samtidigt är jag väldigt nyfiken på resultatet från Karl Knutssons grav och hoppas på att ansökan går igenom.

* * *

För medeltidsintresserade på väg genom London i jul kan jag rekommendera The Canterbury Tales som spelas på Southwark Playhouse. Teatern är uppbyggd som en gammal taverna och krogen är öppen genom hela föreställningen och skådespelet och musiken tar plats runt omkring i lokalen. Föreställningen rekommenderas inte till de allra yngsta och man bör ha god förståelse för engelsk vers och dialekter (jag hade problem att hänga med emellanåt!). Men det är helt klart en häftig upplevelse till ett väldigt förmånligt pris!

Kommentarer

Hanna sa…
Jag tänker ofta på det där med historieskrivning och våra symboler för den. Ta exempelvis de bilder som finns tillgängliga över människans evolution. Bilder av en apa som blir en vit man. Var är kvinnorna? Var är de färgade? Är det så här vi ser på evolutionen? Ja. Som en sanning. Även om det är en symbol. Det får förödande konsekvenser.
Matilda sa…
Hanna >> Mycket intressant synpunkt! Har jag faktiskt inte tänkt på tidigare, tack!