Kreativa uppvärmningsmetoder

Med risk för att låta som en energibov, men när man bor i ett viktorianskt/edwardianskt brittiskt hus med enkelglasade* fönster och med värme på timer som endast får röras av hyresvärden, så blir värme en prioritet i den kalla årstiden. Tack och lov har vintern hittills varit väldigt behaglig. Vi har nog haft runt 10 Celsiusgrader sedan i julas men nu har temperaturen lagt sig precis runt nollan. Jag vet, jag borde vara tacksam, vi har ingen snö och ni i norra Sverige har säkert minus 10 eller femton vid det här laget. Men ni har säkert effektiv uppvärmning inomhus. Temperaturen i vårt kök ligger på morgonen och mitt på dagen oftast runt 16 grader eftersom det inte har något element (badrummet är desto kallare mitt i natten med dess klinkergolv). Men, repertoaren av kreativa påhitt att producera värme växer:

  • Stanna inte hemma. Jakten på varma bibliotek, café med gratis wi-fi och vänner med centralvärme blir högsta prioritet.
Om du måste stanna i hemmet mellan 9:00 och 17:30:
  • Klä dig i två-tre lager kläder plus filt.
  • Håll dig till köket.
  • Drick mycket te.
  • Koka tevattnet i en stor kastrull på gasspisen utan lock och låt värmen sprida sig i köket. Låt vattnet koka upp till varje ny kopp.
  • Värm maten i gasugnen (sätt gärna igång ugnen lite tidigare så att värmen sprider sig i köket).
  • Boka resa till varm lägenhet i Sverige.
*Frågade min landlord en gång ifall de inte hade funderat på att byta ut glasen till dubbel- eller trippelglasade som skulle hålla isoleringen bättre än dessa dragiga träfönster och därmed sänka uppvärmningskostnaden. Men tydligen skulle detta sänka fastighetsvärdet eftersom fönsterna är "original features".

Kommentarer

Hanna sa…
16 grader är inte ok om man ska ha någon energi kvar till något annat än att hålla sig varm. Jag hade det också förra vintern när vi hade -20 och neråt här. Den här vintern är det betydligt mildare inomhus. Men jag har även rustat mig med nya fårskinnstofflor. Samt långtrosor. Det är alltid ett plus.
AnnCharlott sa…
Hu, jag fryser bara av att läsa ditt inlägg. Jag är vansinnigt frusen av mig och sveper gärna en filt runt benen när jag sitter still i soffan. Och då har vi ändå ca 20 grader i vår lägenhet.
Matilda sa…
Hanna >> Jag vågar inte ens tänka på hur mycket energi som måste till för att värma upp ett hus till 16 grader när det är minus 20 utanför dörren! Det är ganska intressant att tänka på faktumet att människan valt att bosätta sig i en miljö där det blir -20 under vintern och stanna kvar under vintern där istället för att bosätta sig i mildare klimat...

AnnCharlott >> Ja, så är jag också hemma i varma lägenheten. Det måste vara något fel på mig eftersom jag frivilligt stannar kvar i det här huset och inte åker hem till Sverige!