Inplastade grönsaker och det ekologiska dilemmat
När ska de sluta att plasta in gurkorna? Och kålen? Och broccolin?
Jag tycker det används onödigt mycket plast till grönsakerna i Sverige. Men britterna är givetvis värre. Potatis, morötter, äpplen citrusfrukter säljs oftast i färdigpaketerade påsar eller nät, ytterst sällan i lösvikt. Svamp säljs oftast på plastbrickor med plastfolie eller plastpåse över. Allt är exakt vägt, mätt och prissatt. Det är plast, plast och plast. Om det beror på hygien, behändighet (att slippa plocka upp antalet äpplen själv är ju hemskt jobbigt?) eller en förkärlek för estetiska förpackningar kan man fundera på.
Eftersom min första magisteruppsats handlade om ekologisk mat och märkning och jag glatt "skryter" om detta så får jag titt som tätt samma fråga av folk i min närhet: varför kommer de ekologiska varorna med så mycket förpackning? Hur kan något som ska vara bättre för miljön komma med sådant som inte är bra för miljön? Jag vågar mig på en hypotes - en trolig förklaring är att det är lättare att särskilja de ekologiska varorna från de "konventionella" med en förpackning. På så sätt minskas risken att oärliga typer plockar dyrare ekologiska varor i lösvikt och deklarerar dem som konventionella i kassan för att spara någon krona.
Samtidigt skapas en distinktion genom emballaget, eko-maten framställs som ett mer speciellt alternativ. Istället för en stor påse äpplen blir det fyra lyxiga äpplen i kartong med plast omkring med en fin märkning på. Just denna särskiljning skapar i sin tur associationer hos konsumenterna. Det är skillnad på mat och eko-mat. En av mina informanter tyckte att det där KRAV-märket ser man ju överallt numera, vilket för denna personen tedde sig lite märkligt då ekologiskt i dennes föreställningsvärld var något i begränsad upplaga (jämför med ekologiska skördar som ofta ger mindre än de besprutade fälten). Vi som handlar eko-mat ser det dock som mer positivt att ekologisk mat erövrar mer hyllmeter.
Tillbaka till plasten. Om vi leker med tanken att göra det tvärt om så skulle det onaturligt producerade (dvs med bekämpningsmedel och andra tillsatser) komma i förpackning och det ekologiska ligga au naturale. På så vis skulle det icke-ekologiska produkterna framställas som mer onaturliga då de skulle komma med en hel batalj med förpackningsmaterial som bara går rakt ner i soporna. (Återvinner någon de där plastbrickorna och plasthöljena?) Skulle det bli mer logiskt att välja det eko-logiska (pun intended) då?
Jag tycker det används onödigt mycket plast till grönsakerna i Sverige. Men britterna är givetvis värre. Potatis, morötter, äpplen citrusfrukter säljs oftast i färdigpaketerade påsar eller nät, ytterst sällan i lösvikt. Svamp säljs oftast på plastbrickor med plastfolie eller plastpåse över. Allt är exakt vägt, mätt och prissatt. Det är plast, plast och plast. Om det beror på hygien, behändighet (att slippa plocka upp antalet äpplen själv är ju hemskt jobbigt?) eller en förkärlek för estetiska förpackningar kan man fundera på.
Eftersom min första magisteruppsats handlade om ekologisk mat och märkning och jag glatt "skryter" om detta så får jag titt som tätt samma fråga av folk i min närhet: varför kommer de ekologiska varorna med så mycket förpackning? Hur kan något som ska vara bättre för miljön komma med sådant som inte är bra för miljön? Jag vågar mig på en hypotes - en trolig förklaring är att det är lättare att särskilja de ekologiska varorna från de "konventionella" med en förpackning. På så sätt minskas risken att oärliga typer plockar dyrare ekologiska varor i lösvikt och deklarerar dem som konventionella i kassan för att spara någon krona.
Samtidigt skapas en distinktion genom emballaget, eko-maten framställs som ett mer speciellt alternativ. Istället för en stor påse äpplen blir det fyra lyxiga äpplen i kartong med plast omkring med en fin märkning på. Just denna särskiljning skapar i sin tur associationer hos konsumenterna. Det är skillnad på mat och eko-mat. En av mina informanter tyckte att det där KRAV-märket ser man ju överallt numera, vilket för denna personen tedde sig lite märkligt då ekologiskt i dennes föreställningsvärld var något i begränsad upplaga (jämför med ekologiska skördar som ofta ger mindre än de besprutade fälten). Vi som handlar eko-mat ser det dock som mer positivt att ekologisk mat erövrar mer hyllmeter.
Tillbaka till plasten. Om vi leker med tanken att göra det tvärt om så skulle det onaturligt producerade (dvs med bekämpningsmedel och andra tillsatser) komma i förpackning och det ekologiska ligga au naturale. På så vis skulle det icke-ekologiska produkterna framställas som mer onaturliga då de skulle komma med en hel batalj med förpackningsmaterial som bara går rakt ner i soporna. (Återvinner någon de där plastbrickorna och plasthöljena?) Skulle det bli mer logiskt att välja det eko-logiska (pun intended) då?
Kommentarer
Jessica >> Jag inser att jag formulerat mig lite klantigt. Givetvis syftade jag på onödig paketering för det icke-ekologiska också.
Cat >> Vatten och skalare? ;)