Att tvätta rent samvetet

Jag har för länge sedan ondgjort mig över överdosering av tvättmedel och förundrats över sköljmedel. Jag har hört en del om tvättnötter, både positivt och negativt (att de inte skulle göra mer rent än vad varmt vatten gör) och har fortfarande inte tagit mig i kragen och börjat med nötter. Istället kör jag på miljömärkt pulvertvättmedel utan parfym. Kulörtvätt till allt eftersom jag har så lite vitt. Vi har alltid haft pulver hemma och därför har det bara blivit slentrian. Sannolikt motiverar jag det med att jag inte bär hem onödigt vatten. Men av många har jag hört att flytande tvättmedel ska vara bättre för kläderna.

Nu tror jag förvisso inte på att tvättmedel (eller andra rengöringsmedel) skulle vara helt skonsamt för miljön även om den är miljömärkt. Men vad är bäst för miljön i jakten på rena kläder? Pulver eller flytande tvättmedel? Nötter, såpa eller vanligt vatten?

Kommentarer

Hanna sa…
Jag tänker på tvättmedelsmanin varje gång jag tvättar. Jag tänker också på hur kläderna slits hårt i den tvättmaskin jag använder. Försöker överlag tvätta mindre ofta. Men det är ju inte det ultimata svaret precis. Men det är det jag tror är mest klimatsmart eftersom kläderna också håller längre.
cat sa…
Jag kör på miljö- och allergimärkt kulörtpulver till allt. Har bestämt mig för att stå fast vid det valet.
Matilda sa…
Hanna >> Jo men du har absolut en poäng. Jag brukar kränga in så mycket som möjligt i maskinerna vilket gör att jag också väntar med att tvätta. Tills trosförrådet börjar ta slut, då är jag så illa tvungen.

Cat >> Låter som mig! :)
här hemma har vi prövat både pulver & flytande eco-tvättmedel. tyckte bäst om det flytande, då pulverformen ofta lämnar spår på kläderna. men så var den betydligt dyrare än pulvertvätten med.
Matilda sa…
Walkingthecamera >> Men du kanske kan lösa mysteriet som jag aldrig förstod i England! Det finns bio och non-bio, även av "miljövänliga" märken. Det var förvirrande tyckte jag.
Vi tvättar med tvättnötter och de ÄR verkligen bra. Men jag har nyligen läst att de indiska tvättnätterna inte ska vara så bra ur synpunkten att de nu blivit så efterfrågade att indierna inte själva har råd med dem och således tvättar med billigt skräptvättmedel som är otroligt dåligt för miljön. Vad man istället kan göra, som vi ska testa, är att samla kastanjer och använda dem på samma sätt som tvättnötterna. Kastanjer har nämligen samma saponider som tvättnötter och går således alldeles utmärkt.

Fast om man använder ekologiskt tvättmedel så tycker jag att man ändå gör det bra. Det är ju trots allt bättre än icke ekologiskt tror jag.
Matilda sa…
Linda >> Knepigt att det blivit så i Indien. Känns som att hållbarhet blivit en lyxvara :s
Du får rapportera om kastanjerna!
Hanna sa…
Jag tycker inte alls att tvättnötterna fungerade. För lätt smutsad tvätt fungerade det (kanske lika bra som bara vatten), men efter ett tag började handdukar och lakan få obehagliga smutsiga gula områden. Riktigt ofräscht!

Jag bor i ett flerbostadshus med tvättstuga och där doserar jag inget tvättmedel i den första maskinen jag kör eftersom jag räknar med att maskinen redan är full med medel från de tidigare användarna. Efter det använder jag flytande miljömärkt tvättmedel, för precis som walkingthecamera tycker jag att pulver ofta lämnar spår.
Matilda sa…
Hanna >> Tack för dina erfarenheter.
Folk som inte rengör tvättmedelsfacken tycks finnas överallt. Hur kan det vara så svårt!?