Promenadteater och chokladmusikal

Recensioner av The Drowned Man: A Hollywood Fable och Charlie and the Chocolate Factory.

The Drowned Man: A Hollywood Fable. Teaterkompaniet Punchdrunk är kända för att göra annorlunda föreställningar och jag visste egentligen inte vad jag skulle förvänta mig. I förväg hade vi fått veta att en byggnad i London förvandlats till Temple Studios, att vi skulle vara maskerade hela föreställningen samt att det skulle vara mörkt med dimm- och ljuseffekter. Publiken rekommenderades att följa sin egna instinkter och inte nödvändigtvis haka på de som de kom till föreställningen med. Ganska så snart förstod vi varför. Det var tre våningar med stora salar likt en filmstudio med olika miljöer uppbyggda. En studio var en skog, en annan en stad och i en tredje gick vi på sand. Alla utom skådespelarna var maskerade, men det var ändå svårt att veta vilka roller de alla hade eftersom byggnaden var så stor och jag inte tror att jag såg alla skådespelare förrän i själva finalen. Var teaterbesökare har därmed olika upplevelser från föreställningen eftersom alla gått olika rutter vid olika tidpunkter. Vid entrén fick vi en liten synopsis men jag var ganska förvirrad ändå till vad som skedde. Men! Detta till trots så var det en fantastisk upplevelse! Jag vill inte avslöja för mycket eftersom ni har till och med december på er att se den ifall ni skulle vara i London eller har möjlighet att se en produktion av Punchdrunk i framtiden. Jag hade själv kunnat gå dit en gång till bara för att få en ny upplevelse.

Charlie and the Chocolate Factory. Jag är som bekant inte så förtjust i musikaler rent generellt men då musikalen Matilda tog mig med storm tänkte jag att även Charlie borde ges en chans. Missförstå mig rätt, Charlie är en bra produktion men når inte riktigt upp till Matildas nivåer (och det har inte med att göra att hon är min namne). Sceneffekterna är fantastiska, men mycket beror på digitala och animerade effekter. Första akten är mer traditionell musikal där det känns som att de flesta roller har ett sångnummer var. Tyvärr var det något fel på sången eller på ljudet för många av barnens sånger hade jag svårt att höra vad de verkligen sjöng. Akt två däremot är höjdpunkten där biljettvinnarna får tillträde till Willy Wonkas chokladfabrik. Det här är en perfekt musikal för barnfamiljen och de som älskar Roald Dahl. Förvänta er inte en kopia av filmen med Johnny Depp i huvudrollen, den här produktionen har gått sin egen väg vilket jag ser som en fördel. En nackdel är att liksom många andra musikaler i London är att biljetterna är väldigt dyra och även om jag av tidigare erfarenheter vet att man kan se hyfsat från högsta balkongen kan det vara värt att investera i biljetter lite längre ner eller närmre räcket för att se bättre.

Kommentarer

AnnCharlott sa…
Alltså den där teaterföreställningen låter som om den är värd en resa till London bara den. Men var det inte läskigt? Och fick ni maskerna på plats, eller skulle ni ha med er egna?
Matilda sa…
AnnCharlott >> Det var lite läskigt på sina ställen när det var lite för mörkt, men annars är man så absorberad i det som händer eller i jakten på något. Maskerna fick man på plats.