Att vinna på att återvinna

Jag är av åsikten att det ska vara lönsamt att återvinna. Att både miljön och plånboken vinner på att resurser får nya användningsområden innan de hamnar på soptipen. Detta kan exempelvis innebära att det är billigare att köpa begagnat än nytt och att det kostar extra att köpa en plastpåse (alternativt att man får rabatt på köpet om man tar med sin återanvända påse till affären).

Idag upplevde jag ett bisarrt fall där det var en betydande förlustaffär att vara miljömedveten. Jag skulle skicka ett paket till några vänner utomlands och hade i sedvanlig ordning packat in det i ett begagnat vadderat kuvert. Priset blev något högre än vad jag föreställt mig och tillsamman med kassörskan kom jag fram till att det skulle bli billigare att köpa en frankerad paketpåse och betala utrikespålägget. Jag erkänner, jag köpte en ny för det sparade mig runt en hundralapp.

Men vad är det för logik Posten utgår från? Borde de egna kuverten inte vara dyrare att skicka än de hemmagjorda paketen? De uppmuntrar inte direkt till återvinning i alla fall.

Kommentarer

cat sa…
Oj jag ska snart skicka iväg ett paket i och för sig inrikes. Hade också tänkt göra ett eget, men det kanske inte heller lönar sig.
Matilda sa…
Cat >> Om det är ett tungt paket kanske det lönar sig att köpa en ny påse. Det har mycket med mått och vikt att göra. Kolla i Postens portotabell och jämför med priserna på paketpåsarna (de större ingår porto upp till 2kg)
Alltså, det låter ju helt galet. Verkligen. Hur tänker de?
Matilda sa…
Linda >> Jag vet inte riktigt... Jag antar att de vill att folk ska köpa deras produkter, men de tjänar ju onekligen mer pengar på att folk använder eget förpackningsmaterial.