Årstidsmål 2014

Jag har nog aldrig givit mig själv nyårslöften men ibland har jag satt upp mål för mig själv. I fjol hade jag tre: "hitta eget boende, handla mer ekologiskt och lära mig åka skidor"och genomförde 66,6% av dem. Två av tre är inte illa.

Det finns förstås olika sätt att formulera sina målsättningar. På jobb har vi individuella studieplaner och förväntade studieresultat men det känns så formellt och betungande för att omsätta i privatlivet. Linnea har på sin blogg en betydligt mer kreativ och inspirerande version med olika teman för varje månad. "Påhittar-maj" och "ögonöppnar-juli" låter hur kul som helst! Eftersom tolv teman blir alldeles för splittrat för mig har jag portionerat ut det i kvartalsteman som med fördel får inspirera hela 2014 och inte begränsas inom respektive årstid.

Skid-vinter (januari-mars)
Lära mig att åka skidor vilket kommer att kräva ett par skidor, tålamod och träning. Det vill säga en gång i skidspåret gills inte. Skidor kan egentligen utvecklas till motion överlag och kommer jag iväg 1-2 gånger i veckan till gymmet tvärs över gatan så förtjänar jag en guldstjärna.

Begagnad vår (april-juni)
Jag har lyckats ganska bra att få bukt med min konsumtion de senaste två åren men jag kan bättre. Att göra in/ut-listor var nyttigt och skrämmande, men det är en bra bit kvar till att lyckas med ett köpstopp. 2014 ska bli året där jag siktar mot att övergå allt mer från nyproducerat till begagnade alternativ. Dock ska köpen fortfarande vara legitima, det ska inte köpas bara för att det går att köpas. Vidare ska jag ta mig i kragen och lägga ut lite småprylar på Tradera och kanske också stå på loppis om ork finnes.

Sverige-sommar (juli-september)
2014 kommer att innebära några långresor med flyg och eventuellt blir det en kortare resa till norra Spanien i sommar för att hälsa på en vän. Jag lider av reslust och upptäckarglädje vilket lika gärna kan ske på hemmaplan med hjälp av tåg, buss och fina vandrarhem. Jag tänker mig både dagsturer och lägre vistelser. Jag har länge varit nyfiken på Dalarna till exempel. Och det går ju att åka tåg till Norge också! Att förlägga arbetsdagen på ett tåg har förr visat sig göra susen så det går att slå två flugor i en smäll. Om någon vill följa med och upptäcka någon del av landet så är det bara att hojta till.

Kreativ höst (oktober-december)
Här har jag kanske tagit mig lite för mycket vatten över huvudet men ett mål är trots allt inget bindande kontrakt. Här tänker jag mig att det vore lämpligt att ägna regniga höstkvällar åt att lära mig sticka andra former än raka halsdukar. Strumpor är kanske mer realistiskt än koftor. Det kan också vara hög tid att skriva färdigt något av de olika utkasten till romanerna jag påbörjat genom åren. Eller kanske ge spanskan en fjärde (femte?) chans eller börja pyssla igen. Odla något ätbart på fönsterbrädan eller balkongen skulle kanske fungera också om jag är ute i god tid. Varför inte konstruera ett eget pepparkakshus för första gången? Kreativa idéer är det inget fel på, men nu ska de omsättas i praktik också.

Kommentarer

Hanna sa…
Kul! Bara vänta på att snön kommer då, må de vara snart!

Jag brukar ha nyårsvisioner. Oftast brukar de vara konkreta och därmed så att säga mätbara. Det är ju alltid kul att kunna säga om de blev verklighet. I år är de en blandning av konkreta och abstrakta. Men det kanske kan vara så också.

Matilda sa…
Hanna >> Ja den där snön verkar ju ställa till det för min del. Kanske inte blir skidor i år heller…
Visioner låter finare än mål
Vad roligt!

Är köpstopp ett mål som du har att uppfylla någon gång?

Att resa med tåg till Norge går ju superfint. Om man tar sig med tåg till Luleå (eller Boden) går det ju tåg till norra Norge därifrån. Den sträckan är rätt fin också, jag åkte en gång till Bergen. Det går lite genom bergen och man har rätt tjusiga utsikter från tåget. Sen går det ju tåg ut i Europa med, men då blir det ju ingen kortare resa direkt.

Jag ska också sticka ett par sockar i åt. Jag har lite ångest över hälen, men jag ska nog klara det :)
Matilda sa…
Linda >> Jag känner mig osäker på köpstopp, jag tror inte att jag är redo för det riktigt än. I så fall ska det nog vara ett köpstopp av allt nyproducerat. För jag tänker mig att så fort jag beslutar mig för något sådant så kommer kylen, spisen och toaletten gå sönder med detsamma.
Jag har tittat lite på den tågrutten också, men det blir nog ett annat år eller åtminstone en årstid när det finns möjlighet att se norrskenet.