IN/UT december + bokslut för projektet

+ 1 kursbok (gåva)
+ 8 klädesplagg (2 gåvor varav en begagnad)
+ 1 ram (gåva)
+ 1 tidskrift (gåva)
+ 1 kalenderbok
+ 1 par bråddar
+ 1 yogamatta (miljövänlig)
+ 1 kruka (loppis)
+ 2 skärp (loppis)
+ 1 spel (loppis)
+ 1 vattenkokare
+ 1 köksvåg
+ 3 ljusstakar (gåvor varav två begagnade)
+ 1 ostset (gåva)
+ 1 taklampa
+ 2 mattor
+ 4 pepparkaksformar (gåvor)

- 1 skärp (sönder, sopor)
- 1 påsklämma (sönder, sopor)
- 1 bok (gåva)
- 1 vattenkokare (sönder, elektronikskrot)
- 1 par vantar (lån-gåvan återlämnades till den ursprungliga ägaren)

Summa: +26

Med tanke på att det inte blev några julklappar i år så är resultatet nedslående. Rent ut sagt bedrövligt! Mamma kom ju med diverse inflyttningsgåvor och annat som hon tyckte kan stå hos mig av någon oförklarlig anledning. Därtill fanns det ett visst behov av att införskaffa mattor och taklampa. För att inte säga vattenkokare då den jag hade var rent ut sagt farlig. Och eftersom det finns stora problem med vägglöss i den här staden så är mattor inget man direkt köper på loppis. Men jag erkänner, det är ett riktigt dåligt slut på det här projektet, det är som att jag inte försökte eller brydde mig...

Projektbokslut
Faktum är att det är den sämsta månaden i år, och näst sämsta under hela projektets gång. Om man endast räknar antalet in-komna föremål. I två år har jag hållit på att lista och ha mig, räkna och föra protokoll.

Under 2013 tillkom det 191 nya ägodelar (31 fler än i fjol) och 601 fick lämna mitt hem (3 fler än i fjol). Totalt har jag gjort av mig med 1199 föremål (50 snitt/månad) och på olika sätt införskaffat 351 prylar (15 snitt/månad). Det handlar om allt från småsaker till stora möbler. Det är galet mycket prylar och ändå en bråkdel av vad jag har kvar. Det går egentligen ingen nöd på mig.

Det skrämmande är att om detta var två år av "medveten" konsumtion, hur har då min konsumtion sett ut innan? Jag har alltså en lång väg att gå innan jag brytit mig loss från den materiella nykonsumtionen, men jag måste ändå säga att jag kommit en bra bit på vägen. Att gå och titta i affärer är inte längre något  lustfyllt och jag har lärt mig uppskatta loppisar mycket mer.

Nu är IN/UT-projektet avslutat. I alla fall här på bloggen. Kampen mot materiellt oberoende går däremot vidare.

Kommentarer

cat sa…
Tycker att det låter som du lyckats väl med ditt projekt. Lycka till med fortsättningen.
Jag blev alldeles chockad när ajg insåg att 89 prylar kommit in i vårt hem i år. Så många trodde jag aldrig att det skulle vara så jag förstår att du finner det skrämmande också. När en ser det så svar på vitt liksom. Och att det är ett medvetet inköpsår också gör det hela ännu mer skrämmande. Precis som du skriver undrar jag hur himla många saker jag innan köpt.

Vägglöss låter ju riktigt läskigt faktiskt, men det går ju att göra sig av med. Men ändå. Och loppismattor som kan vara så himla fina. Kan man inte kemtvätta dem innan man tar hem dem kanske?
Matilda sa…
Cat >> Tack, det känns ganska bra :)

Linda >> Nästa projekt är kanske att lista hur mycket sötsaker man köper/äter och vad det kostar i längden. Det kan nog också bli ett skrämmande uppvaknande när det kommer svart på vitt.
Jo det kanske går att kemtvätta dem. Jag hade nog kunnat köpa en matta av bekanta utan problem, men när man inte vet ifall de kommer från ett studentområde så känns det lite osäkert.