Julledighetens läsning

Visionen om att ligga på soffan och läsa skönlitteratur hela julen blev inte riktigt uppfylld. Jag älskar att läsa skönlitteratur, men känner mig ofta för rastlös att göra det. Kanske är jag alldeles för dator-beroende vilket gör att jag sällan kommer i säng klockan nio för att avsluta dagen med några kapitel. Men, nästan tre böcker hann jag igenom innan det var dags att gå tillbaka till kontoret förra veckan:
  • Completely Unexpected Tales - Roald Dahl. En samling noveller som alla har en twist på slutet. Till skillnad från de fantasifulla barnböckerna är miljöerna och karaktärerna oftast mer vardagligt förankrade. Bra läsning om man bara har tid att läsa en novell åt gången, exempelvis när man pendlar.
  • De tvångsförflyttade - Birger Ekerlid. En roman som behandlar tvångsförflyttning i Norrland under Svenska statens välsignelse. Det är en politisk berättelse som väver fiktion med faktiska händelser från 1920-talet fram till 2013. Det är samer som flyttas på grund av gränsdragningar, byar som förflyttas på grund av vattenkraftsbyggen och hur samma personer drabbas av ytterligare förflyttningar när gruvor exploaterar naturresurser. Det är så att man önskar att det vore fiktion.
  • The London Train - Tessa Hardy. Romanen är uppbyggd av två separata men ändå sammanlänkande historier. Pauls dotter från första äktenskapet försvinner plötsligt en dag och kommunicerar bara kort. Paul beger sig från Wales med tåget till London och skapar sig nästintill ett nytt liv där. Några år tidigare tar Cora tåget från London till Cardiff (Wales) för att göra ordning barndomshemmet till försäljning. Så småningom blir det en tillflyktsort från ett stillastående äktenskap och barnlöshet. Det här var inte riktigt en bok som tog tag i mig, trots London-temat, kanske delvis för att jag hade svårt att relatera till relationsproblemen.

Kommentarer

Ah, Roald Dahl. Lite av en favorit måste jag säga.

Tre böcker är ju ändå inte fy skam :)
cat sa…
Hoppas att du finner mer läsro under 2014 :-)
Matilda sa…
Linda >> Ja en hyffsad siffra. Man kommer väl aldrig mer upp i de där 40-50 böckerna/sommar som när man man var ung.

Cat >> Jag med :)
johanna sa…
Å, men om du kan sticka raka stycken så kan du sticka ett sånt här! Det är bara två raka stycken som jag sytt ihop till ett pannband. :-)