Tänk om…

... ett paket toalettpapper med 8 rullar kostade 450 kronor.
... en tandborste kostade 250 kronor.
... en disktrasa kostade 99 kronor stycket.
... ett paket diskmaskinstabletter landade på 999 kronor.
… en rulle med 100 meter aluminiumfolie hade ett meterpris på 25 kronor (totalpris 2500 kronor)
... 20 stycken engångstallrikar kom i ett paket för 264 kronor.
... en engångsgrill såldes på extra-erbjudande för 595 kronor.
… endast pappersmuggen till take-out-kaffet kostade 49 kronor.
… en glödlampa som var av den billigaste och mest energisnåla modellen kostade 800 kronor.

… det här var minsta möjliga pris på grund av tillgängliga resurser, lägsta löner och transporter.

… vi dessutom hade exakt samma inkomst som vi har idag. Visst hade vi prioriterat annorlunda, slösat mindre och återanvänt mer? Kanske hade vi till och med utvecklat egenhändiga kreativa alternativ? Eller hade vi fortsatt att försöka pressa priserna och höja våra löner?

Många av de här prylarna tar vi för givet i vardagen. Diskborstar i plast tillhör "normalkonsumtionen", det är något de flesta av oss har hemma på samma sätt som vi har ett kylskåp, en säng, en taklampa och toalettpapper. Jag är själv mycket bekväm och hela mitt hjärnkontor låser sig när jag ska fundera ut en kreativ lösning på att ersätta en diskborste eller toapapper. Det enda jag kan komma fram till är just ny diskborste och nya toarullar.

Jag är fast i ett konsumtionssystem. Hur tar jag mig ur det? Vill jag ens ta mig ur om det betyder att offra en stor del av min bekvämlighet?

Kommentarer

cat sa…
Ja du just toapapper och disk- och tandborstar kommer jag inte på något alternativ till heller. Jag minns att det för länge sedan fanns ett tanbortsmärke där man köpte ett skaft och sedan bara bytte ut själva borstdelen, men de har jag inte sett på marknaden på flera år. Undrar vad som hände?
Anonym sa…
Märket heter skona och sälja på Ica. De har liknande variant för diskborstar.
Just toapapper kan jag inte heller hitta någon ersättning för. Men, det här med diskborstar fick mig att tänka till lite. Det går ju faktiskt att diska med annat än en borste. Av någon anledning så har jag tex sedan jag blev tysk börjat att diska med såna svampar med en grov, mörkgrön skrubbsida. Just den jag har är antagligen gjord av plast, men det finns säkert såna som är miljövänligare. Och eftersom att det går att diska med svamp går det säkert att diska med typ trasor. Som går att tvätta så man inte byter ut dem hela tiden.

Men jag förstår din poäng ändå. Glödlampor liksom, ska vi gå tillbaka till gaslampor då eller för att få bort den där konsumtionen? Nja. Eller varför inte?

Nu fick du mig att börja tänka på såna prylar och vad som går att byta ut dem med :) Tack!
Matilda sa…
Cat >> bra fråga. Var väl inte tillräckligt lönsamma? De kanske inte marknadsfördes som ett bra köp genom att uppta en hel hörnhylla?

Linda >> Kul, det var lite det jag ville, att få folk att tänka utanför de här ramarna vi satt för oss själva :)