Lyxbananer och klimatsårbarhet
"Always 100% Australian" |
Klimatet gör det väldigt fördelaktigt för dem att odla väldigt mycket grönsaker och frukt. Samtidigt utgör klimatet ett väldigt stort hot för dem då regn och skogsbränder kan få stora konsekvenser för odlingarna.
Jag fick höra om hur torkan hade slagit ut de australienska bananodlingarna för inte så många år sedan. Detta hade resulterat i att priserna på bananer hade skenat i höjden. I stället för någon dollar per kilo så kostade de gula frukterna över $12/kg, alltså mer än 65 kronor. Konsekvensen blev en lyxprodukt som få hade råd att köpa.
Jag tycker detta är spännande, eftersom det visar hur sårbara vi egentligen är när det gäller mat och klimat. Här i Sverige känns det som att om vi drabbas av dåliga skördar så höjs kanske spannmålspriset med några kronor. De värst drabbade blir bönderna medan vi konsumenter kan jaga importerade extrapriser om vi skulle vilja. Jag undrar hur det svenska jordbruket skulle klara av att mätta oss alla ifall det skulle bli oljekris eller världskrig nära oss som bryter importförbindelserna.
Jag skulle nog lätt kunna avstå från bananer, jag köper inte det så ofta. Men att avstå frukt helt och hållet skulle bli kämpigt. Och då kan man ju fundera över hur högt pris jag är villig att betala för att få lite frukt. 40kr/kg? 50kr/kg? 100kr/kg?
Hur tänker ni i frågan?
Kommentarer
Cat >> Eller så börjar alla plocka fram spadar och frön?
Det kanske till och med kan vara sunt att ha lite bananfobi.