Härmed döper jag denna pizza till...

Dagens bloggämne kom som ett brev på posten. Förutom faktumet att det i verkligheten kom som ett reklamblad som tagit sig förbi min "nej tack till reklam"-skylt, men det är ju en småsak i sammanhanget.  Låt mig presentera några rockiga pizzor*:
Black Sabbath, Iron Maiden och Rolling Stone.
Alla med kött, förstås. Kombinationerna känns kanske inte jättenya, så det är väl mer namnen som känns som själva nyheten. Kanske hade de hört Cher och Meatloaf sjunga "rock 'n roll and brew" och tänkte sig en viss travesti "rock 'n roll and pizza." Kanske ville pizzerian i fråga haka på trenden med hårdrocksölen, who knows. Man kan förstås undra om det här skulle kunna klassas som varumärkesintrång med tanke på hur duktiga många rockband är på att skydda sina namn och logotyper.

Säga vad man vill om svenska pizzerior och pizzor, men de är ganska innovativa när det gäller att namnge maträttsvarianterna. Det finns förstås en standardrepertoar av Magerita, Vesuvio, Capricciosa, Hawaii m.fl. vars ingredienser är heliga. Men därutöver verkar det vara hyfsat okej att hitta på egna namn. Det finns många idrottslag och "byt ut mot valfritt pizzanamn"-special. De mest fantasilösa sätter siffror efter namnen för att visa varianter. Ibland kan namnet ge en indikation på vad som kommer att finnas på (Ex. Kalkonpizza, Tacopizza, Falafelpizza, Falukorvspizza) oftast inte. Sedan finns det varianter på redan existerande etablerade pizzaregenter, till exempel Calskrove, ett inbakat skrovmål (hamburgare och pommes). För att inte tala om alla orter och geografiska namn som föräras med en pizza. Skåne smakar enligt uppgift bacon, pepperonikorv, lök, ryggbiff och bearnaisesås och inte spettekaka, medan Västerbotten faktiskt innehåller västerbottensost.

Här kommer ett urval pizzanamn som jag funnit via slumpmässig sökning på pizzamenyer: Zorro, Dallas, Banan (innehåller enligt en pizzerias beskrivning ananas men ingen banan), Katastrof (med bl.a. skinka, kyckling, curry och lök - say no more), Elvis, Pippi, Falkoniti, Vikingbåt (påminner mycket om en kebabpizza med extra allt), Harem, Militärerna, 700 år special, Kärlekspizza, Hasses batong, Jackpot (kebab och kyckling), Sommarland, Snödroppen, Svensson, Nalle Björn, Monumentum…

Jag skulle kunna göra en betydligt längre analys men nöjer mig med att konstatera att det säkert går att skriva en avhandling på ämnet.

Vilket är ert favoritnamn på en pizza?

*OBS! Alla pizzanamn förekommer på riktigt. Googla om ni inte tror mig!

Kommentarer

Hej, Tusen tack för tipset om din London-guide! Precis såna tips som jag ville ha! :) //Petra
Matilda sa…
Petra >> Kul!