Att värma i mikrovågsugn
Nu kommer det ett i-landsproblem delux. Det är ett mysterium som återkommer varje lunchrast när jag ska värma mat. Jag tippar ut innehållet från en återanvänd glasslåda* till en tallrik eller skål, lägget ett mikrolock även och stoppar in i mikron. Sätter igång på högsta effekt. Efter några minuter tar jag ut porslinet för att röra runt. Vid det här laget är tallriken väldigt varm medan maten är ljummen (eller till och med delvis kall ifall den inte hunnit tinas i kylskåpet). Kärlet kan vara så varmt att det gör ont att röra det, men ändå är inte maten helt färdig. Varför?
Jag har hört att mikrovågsugnar inte värmer själva tallriken utan kan bara värma vätska som sedan värmer tallriken. Huruvida detta stämmer är antagligen en fråga för en fysiker. Det känns ologiskt. Varför blir då tallriken varmare än den vätskebaserade maten? Borde inte den isiga maten kyla kärlet?
Jag efterlyser pedagogiska förklaringar. Gärna med bilddiagram.
*Ja, jag vet att det finns olika åsikter om plast och matförvaring. Men det är ett separat ämne. Här handlar det om mikrovågsugnar. Som det säkert finns anledningar till att undvika men som är det sätt som finns till buds i de flesta lunchrum.
Jag har hört att mikrovågsugnar inte värmer själva tallriken utan kan bara värma vätska som sedan värmer tallriken. Huruvida detta stämmer är antagligen en fråga för en fysiker. Det känns ologiskt. Varför blir då tallriken varmare än den vätskebaserade maten? Borde inte den isiga maten kyla kärlet?
Jag efterlyser pedagogiska förklaringar. Gärna med bilddiagram.
*Ja, jag vet att det finns olika åsikter om plast och matförvaring. Men det är ett separat ämne. Här handlar det om mikrovågsugnar. Som det säkert finns anledningar till att undvika men som är det sätt som finns till buds i de flesta lunchrum.
Kommentarer
Cat >> Skönt att problemet är spritt ;)