Ett val för miljön

Idag är det val till EU-parlamentet. Oavsett vad man tycker om EU och vilka politiska värderingar man har så känns EU-valet väldigt viktigt utifrån ett miljöperspektiv. I Sverige talar politikerna inte så gärna om miljö- och klimatfrågor, även om det finns undantag. För mig är det lite av ett mysterium att man separerar miljön från frågor om tillväxt, arbete, hälsa och skola. Det gör man säkert i EU också, men här finns det i alla fall potential att åstadkomma förändring i lite större skala. Om det så är satsning på ekologiskt jordbruk, rädda fisken, förbjuda kemikalier eller dra ner på utsläppen. Ju fler länder man får med på samma tåg, desto bättre. Åtminstone med min matematik.

 Naturskyddsföreningen har granskat svenska EU-parlamentarikers beslut och partiernas miljölöften. Där kan du läsa mer fördjupning om du känner dig osäker på vilken lapp du ska stoppa i valkuvertet.

Du får så klart rösta hur du vill idag. Men jag hoppas att du går och röstar. Inget blir bättre av att vi sitter och muttrar i de sköna sofforna. Tyvärr. Men jag lovar, soffan finns kvar om en halvtimme när röstkuvertet ligger i valurnan.

Kommentarer

cat sa…
Själv lade jag min röst redan den 8 maj.
Hanna sa…
Och moderaterna är nu kritiska till sin egen behandling av klimat- och jämställdhetsfrågor. Så nu ska de arbeta med dem. Det blir intressant att se HUR.
Matilda sa…
Cat >> Då gäller det att inte hinna ändra sig ;) Skämt å sido, jag förtidsröstade också.

Hanna >> Jamen så bra, ska verkligen bli intressant!