Skyddsrum med alternativa användningsområden

Jag var på födelsedagsfest igår. I ett skyddsrum. Egentligen var det i en kvarterslokal men det var skyltat som ett skyddsrum och därmed svårt att hitta. Rummet - som egentligen var en lokal gav upphov till några funderingar bland oss gäster.

Först och främst så var det inte en källare eller nergrävd i marken, något som känns mer naturligt, utan en del av en envåningsbyggnad fast med väldigt tjocka väggar. Betydligt lättare att skåda från ovan om man är ett bombplan. De skyddsrum som funnits där jag tidigare bott har omvandlats till cykelkällare av de boende. De har varit väldigt kala och inte ingett en särskilt betryggande känsla. Den här lokalen var betydligt mer trevlig. Och så hade den kylskåp och toalett också, ganska praktiskt om flyglarmet går. Bygget kändes ganska nytt, kanske femton år gammalt. Alltså post-kalla kriget.

Andra frågan var ett utrymme i köket. Ett förråd som sade sig innehålla "skyddsrumsutrustning". Vi var dock väldigt osäkra på vad det var tänkt att man skulle göra med dessa rören. Hur skyddar de här trummorna mot eventuella bombplan? Eftersom fönstren var små och fyrkantiga så torde det vara svårt att barrikadera dem med runda trumliknande objekt. Det hela var väldigt mystiskt. Men ni kanske har några teorier?

Kommentarer

cat sa…
Nej du inte en enda teori har jag om de där rören ;-)

London var toppen och Towern var verkligen intressant att besöka. Det blir Londonbilder under en lång tid på min blogg.
Kul ställe för en fest. Men jag förstår mig inte heller på utrustningen.

I lägenheten där jag bor nu fanns det innan en trappa köket som ledde ner i källaren där vi har vårt skyddsrum. Skyddsrum för personer står det på dörren som är en sån metalldörr med stort handtag som man drar neråt och låser. Det enda jag undrar över är varför det går att öppna dörren från utsidan också. Jag menar om jag vill skydda mig måste jag ju kunna låsa om mig. Eller är det bara för bomber kanske? Jag vet inte.
Matilda sa…
Linda >> Jag tänker mig att skyddsrum är utrymmen som ska skydda mot bomber men som andra ska kunna rädda dig från. Jag blir ju nyfiken på vad du tänkte hotet var ifall det inte var bomber.
Eva Maria sa…
Hm, nu började jag fundera på de rören och trummorna! Kan det ha något med att samla vatten att göra? Tänker om man kan ha ett rör som sticker ut genom ett fönster så att regnvatten rinner ner i en sådan trumma? Oj, nj blir det svårt för mig att jobba idag, jag kommer att fundera på detta :-) Trevlig helg! /Eva Maria
Matilda sa…
Eva Maria >> Åh, praktiska lösningar! Papperstunnorna går det ju annars att omvandla till trummor och skapa en slags gemenskap eller gymnastik?
Haha, ja alltså... Jag menade nog typ människor. Fast jag inser att det kanske inte är det de är till för. Men du vet i filmer när det är såna jorden-går-under-scenarier och folk bryter sig in hos allt och alla och har ihjäl för att få tag i mat. Och zombies förstås ;)