Kylskåpshistoria


I somras läste jag boken Refrigeration Nation: A History of Ice, Appliances, and Enterprise in America. Det är en annorlunda historieskrivning av USA (och till viss del även västvärlden och kapitalism) av historikern Jonathan Rees med utgångspunkt i utvecklandet av kylteknik och matförvaring. Amerikanarna var lite före européerna med kylskåp men historien börjar betydligt tidigare än introduktionen av de elektriska vitvarorna som håller våra matvaror i en konstant temperatur. Det handlar om isbrytning på sjöar och försök att sälja amerikansk is ändå bort till Indien och i processen hitta ett sätt att transportera och förvara isen utan att den smälter. Rees berättar om "the cold chain", hur tekniker utvecklas och gör att mat kan fraktas längre och förvaras längre. Det handlar om marknadsföring och tillit. Naturlig is versus tillverkad is. Isboxar versus kylskåp. En gång i tiden - och inte särskilt länge sedan heller - var hemleverans av is var en stor marknad eftersom blocken i isboxarna regelbundet behövdes ersättas. De första kylskåpen var dyra och krävde ständiga reparationer, något som gjorde att det dröjde till runt 1930 innan de började få större spridning. Sista kapitlet tittar framåt och funderar även över hållbarhetsfrågor.

Kort sagt, det är en historia om matförvaring, marknadskedjor, innovation, entreprenörskap, mat och mycket annat. Men ja, man kanske behöver vara lite nördig för att läsa en hel bok om kylskåp. En annan intressant bok som man kan läsa som komplement är Susanne Freidbergs Fresh: A Perishable History.

Kommentarer

Intressant. Jag visste inte att kylblocken behövde bytas ut förr.
Matilda sa…
Linda >> Isen smälte vart efter man öppnade och stängde kistorna/skåpen. Smältningsprocessen är viktig för att hålla kylan men när de smält för mycket så förlorar isen sin funktion.