Statistisk osäkerhet

Idag rapporteras det att svensk officiell statistik lider av ett problem. Den är inte helt statistisk säker. Detta för att de som samlar in statistiken inte får tag i alla människor eller för att folk inte svarar på enkäter de får tillskickade sig. Detta gör att andelen som besvarar frågorna kan utgöra ett skevt utsnitt av befolkningen. Statistiken för arbetslöshet, ekonomi med mera, kan potentiellt bli helt förvriden. En teori är att svensken tröttnat på att fylla i enkäter. Vilket kanske inte är så konstigt, man uppmanas ju att fylla i utvärderingar efter "varje" samtal till kundtjänst, varje vara som beställts, varje event man deltar i...

Själv brukar jag tycka det är lite kul att få fylla i enkäter med massa frågor om ett givet tema. Jag känner mig lite "viktig" för att just jag vunnit i statistikens lotteri. Det händer dock inte så ofta. Jag har kanske fått besvara SCB-enkäter två gånger. Att bedöma kundtjänstservice hela tiden är däremot ganska trist.

Nyheten får mig att fundera lite över ens "plikt" att fylla i utvärderingar. Kan man verkligen förvänta sig av befolkningen att de ska ställa upp på alla frågeformulär och telefonsamtal där de ska uppge deras privata ekonomiska situation, partisympatier, konsumtionsvanor, vem som borde fått en Guldbaggenominering men inte fick det, hur många krukväxter de tagit död på senaste året... Befolkningsstatistik kan alltså bara fungera ifall människor är välvilliga till att ställa upp, annars riskerar statistik bli en väldigt osäker och otillförlitlig forskningsmetod.

Vad är din inställning till statistiska undersökningar? Är det en plikt att delta eller är enkäter förlegade?

För den som gärna vill uttrycka sina tankar kring olika aktuella ämnen betydligt oftare än att besvara en SCB-enkät rekommenderar jag att anmäla sig till ett museum/arkiv som årligen skickar ut ett antal frågelistor om alla möjliga spännande ämnen. Du får dessutom möjligheten att utveckla dina svar över flera A4-sidor om du vill och bidra till både samtidsdokumentering och aktuella och framtida forskningsprojekt. En ypperlig chans att föreviga din röst för framtiden och göra avtryck på historien. Se till exempel Nordiska Museet, Folklivsarkivet i Lund och Institutet för språk och folkminnen, som alla kontinuerligt söker nya meddelare.

Kommentarer

Ewa sa…
Kul tips! Ska fundera på det. Älskar undersökningar. :)
cat sa…
Är inte svag för enkäter eller andra undersökningar. Är urless på dem. Vissa finner jag dessutom lite väl integritetsnärgågna. Avböjer i 9 fall av 10 att delta.
Matilda sa…
Ewa >> Det finns jättespännande frågelistor som går tillbaka ända till 1930-talet. Fast då var man mer intresserade av tekniker, traditioner som höll på att försvinna etc. Nu är det mer egna upplevelser och föreställningar.

Cat >> Det kan jag förstå. För varför ska man egentligen dela med sig av väldigt privata detaljer till en myndighet eller annan enkät-nisse?