Campingmoral och husmödrar i radioarkivet

Campingområde i Piteå.
Campinglivet är i mina ögon ett exotiskt fenomen. Jag fick för några år sedan förslaget av AnnCharlott att jag skulle undersöka just campingkulturen, vilket dessvärre ännu inte blivit av.

Något annat som är mycket exotiskt är att lyssna på gamla radioprogram på Sveriges Radios Avgörande ögonblick. Idag har jag bland annat lyssnat på ett underhållande (och skrämmande) program om husmödrar, Ge mig fem minuter från 1953. Och så har jag lyssnat på ett reportage där Lennart Hyland 1947 försöker hitta omoraliskt beteende på campingplatser.

Det senare programmet är ett ypperligt exempel på - idag sett som - dålig journalistik eller intervjuteknik. Hyland försöker hela tiden föra fram sin tes och lägga orden i munnen på sina intervjuobjekt. Har ni femton minuter över så kan ni kanske våga er på en genusanalys när programledaren konstant insinuerar att några tjejer säkert haft besök av några pojkar i tältet och tolkar deras skratt som bevis. Kanske är jag för ung för att förstå, kanske det här var stilen för Hyland och radiounderhållning och inte ett seriöst grävande reportage.

Kommentarer

cat sa…
Tycker det finns tillräckligt med sådana kvinnofientliga saker år 2015, så jag orkar nog inte lyssna på eländet från 1947.
Ewa sa…
Usch, låter hemskt. Låter Hyland vila där han hör hemma - i historien.
Anonym sa…
Utan att ha lyssnat (håller med föregående inläggare) är min tes att folk på riktigt tyckte att han var rolig...
Ungefär som Ingvar Oldsberg var/är typ... En "klämmig" gubbsjuk man. I helt "rätt" ålder för vissa att identifiera sig med och för vissa att se upp till ;0P... (Oldsberg kanske inte lika gubbsjuk har inte hört något specifikt, men har hört en del om Hyland...)
/Sarisen