Allt jag vill veta om kafferep

Kakkalas hos mig 2013. Ett modernt "kafferep"?
I sökandet efter nästa låt att dissekeras i serien Sångtextanalys hittade jag en rolig låt från 1940-talet som väckte lite funderingar. Det var Kafferepet med Kvartetten Synkopen. Låten är ju klämmig men lite smått ironisk, men det fick mig att fundera över begreppet kafferep. Jag får direkt associationer till Pippi Långstrump när hon går på kafferep hos Tommy och Annika. Där dricks det förvisso kaffe, men framförallt serveras det en himla massa kakor.

Jag är lite nyfiken på formerna för ett kafferep. Var det en formell bjudning med inbjudningskort? Vilken dag och vilken tid var lämplig för ett kafferep? Var det enbart för kvinnor? Hur många kakor skulle det minst bjudas på? Enligt en artikel i Arbetarbladet så kopplas det samman medbegreppet "sju sorters kakor"? Hur hänger kafferepet ihop med begreppet fika? Innebar kafferep alltid hembakat eller även köpekakor och besök på konditori? För om man kan ha kafferep även på café, då kan ju afternoon tea ses som en brittisk motsvarighet, eller?

Jag kanske borde ta och nysta lite mer i kafferepandets historia för en artikel i framtiden. Eller kanske jag till och med kan kuppa in kafferep i avhandlingen? Jag har faktiskt kuppat in ett antal ord och fenomen i avhandlingen som jag är nyfiken på ifall de kommer att klara sig förbi slutseminarium och språkgranskning och hamna i den slutliga tryckta versionen. Vilka ord berättar jag inte, jag tänker att det kan bli en rolig överraskning för läsaren.

Kommentarer

Anonym sa…
det är ju ett väldigt roligt ord! Förutom Pippis strapatser på kafferepet som är hur roligt som helst att läsa men också lite sorgligt eftersom det på ett mycket påtagligt sätt visar hur mycket Pippi inte passade in i den tidens norm och att hon faktiskt på ett sätt var lite ledsen för det. Inte en lång stund som tur var :0)...
Företeelsen kafferep borde ju kvala in bland kulturella företeelser under förändring och väl värt en plats i någon avhandlig...
/ :0) Sarisen
Kaffeberoende mamman sa…
Min undran är varifrån repet kommer...
Är det från repetition? Vi övar och dricker påtår, tretår.. och provar på kakor kakor kakor kakor och tårta? Den sortens rep gillar jag! ;-)
cat sa…
Ja det där är ett lustigt ord på utdöende misstänker jag. Eller så får du försöka lyfta det genom din avhandling och väcka nytt liv i det. Har svårt att se att man kan ha kafferep på café. Säkert förväntade sig gästerna hembakat också.
Matilda sa…
Sarisen >> Pippi-kapitlet är ju spännande på så många sätt. Det är en krock mellan vuxenvärld och barnvärld, oskrivna normer och ofantligt mycket kakor.
Jag har kuppat in ordet i senaste textinlämningen, om det överlever handledarnas och seminariets kritiska läsning återstår att se... :)

Mamma >> Wikipedia verkar hävda att rep-delen är lite oklart ursprung. Kan eventuellt ha med att det var en form av knytkalas.
Roligt att du använder ordet "tretår", detta diskuterades så sent som idag på ett café - en kollega ville ha det till påtår, tvåtår och tretår, medan vi andra två menade att det borde vara tår, påtår och tretår.

Cat >> Tydligen har ordet fått lite av en revival, t.ex. bland bloggande kvinnor.
Hambakat låter godast och torde ge mer socialt kapital.