Sångtextanalys del XV: Canneloni Macaroni
När jag ändå har italienskt tema denna vecka så tänkte jag att det vore på sin plats att fundera över Lasse Holms Canneloni Macaroni. För vad handlar 80-talslåten egentligen om? Är det bara en upprapning av italienska maträtter?
Första versen namedroppar Holm upp ett antal rätter:
"Campagnola, fiuggirola, quattro stagioni,
marinara, capricciosa, kan inte låta bli
Jag blir fascinerad, känner hunger, känner törst
Det gör mig passionerad, det gör mig fylld av lust"
Fiuggirola kan jag dock inte hitta ett recept på, så antingen är det en felstavning på de olika lyrics-sidorna som finns, eller så är det en påhittad maträtt. Nåväl Lasse blir alltså både fascinerad, mycket hungrig samt exalterad av dessa rätter. Italiensk mat är ju väldigt god - i alla fall om man inte hamnar på en medelmåttig turistrestaurang.
Refrängen går i samma anda. Pizzasorter frestar honom och han hävdar att han inte kan få nog. Det är lite som ett barn som vägrar äta annat än antingen pizza med tomat och ost eller spagetti och köttfärssås (en sås som egentligen inte riktigt är italiensk). Andra versen ger lite konkreta ledtrådar:
Fiuggirola kan jag dock inte hitta ett recept på, så antingen är det en felstavning på de olika lyrics-sidorna som finns, eller så är det en påhittad maträtt. Nåväl Lasse blir alltså både fascinerad, mycket hungrig samt exalterad av dessa rätter. Italiensk mat är ju väldigt god - i alla fall om man inte hamnar på en medelmåttig turistrestaurang.
Refrängen går i samma anda. Pizzasorter frestar honom och han hävdar att han inte kan få nog. Det är lite som ett barn som vägrar äta annat än antingen pizza med tomat och ost eller spagetti och köttfärssås (en sås som egentligen inte riktigt är italiensk). Andra versen ger lite konkreta ledtrådar:
"I Paris, i New York City, London och Bombay
har man specialmenyer, ingenting för mig
Ge mig macaroni, canneloni och lasagne,
spaghetti och därmed pasta, bara nämn dem vid namn"
I andra storstäder utanför stövellandet har de visst annan sorts mat som sångaren inte gillar direkt. Men pasta, tomatsås och ost går visst finfint. Maträtterna skulle i en 2016-version kunna ersättas med rätter från det libanesiska eller koreanska köket, eller kanske texmex:
"Guacamole, ananassalsa,
riven ost och tacosås
Ooooohhh, fredagsmys förstås.
Burkmajs, enchilada, en tortilla till
Oooooohhh, glöm ej gräddfil"
Skämt å sido. Kanske är det inte meningen att överanalysera den här låttexten. Maträtterna skulle kunna ses som koder för namn (tänk Lou Begas Mambo No. 5 (A little bit of...) eller fotbollslag (tänk Zlatan och jag med the Pendletones & the Ballerinas). Eller så är det bara en kärleksförklaring till italiensk mat. Eller en ironisk känga till det italienska köket. Vad gör ni för tolkning?I andra storstäder utanför stövellandet har de visst annan sorts mat som sångaren inte gillar direkt. Men pasta, tomatsås och ost går visst finfint. Maträtterna skulle i en 2016-version kunna ersättas med rätter från det libanesiska eller koreanska köket, eller kanske texmex:
"Guacamole, ananassalsa,
riven ost och tacosås
Ooooohhh, fredagsmys förstås.
Burkmajs, enchilada, en tortilla till
Oooooohhh, glöm ej gräddfil"
PS. Apropå sångtextanalys så kan jag även tipsa om bloggen Dissekerade låttexter. De har också försökt sig på en tolkning av ovanstående låt.
Kommentarer
Kul att du gillar mina analyser, det gäller att andan faller in och att "rätt" låt gör sig påmind. Just den här är ju bara så bisarr och rolig på en och samma gång.
Hur som helst, det är en ganska rolig låt och det är väl inte utan att man blir lite nostalgisk när man hör den.
//Oliver