Funderingar om sten

Alla gatstenar, stadsmurar, slott, trappor, granitpattor, marmorplattor, stenblock, Stonehenge... Det är ju en hel del sten som kommit någon annanstans ifrån.  Det får mig att fundera över hur många och hur stora gruvhål som skapats. Hur många berg som raserats. Hur många klippor som krympt. Det måste ju ha förändrat landskapet ganska rejält. Och om man tänker omvänt: när det sprängts tunnlar (t.ex. i Hallandsåsen), vad har gjorts av all den stenen? Ligger den som grus runt någons hus? Eller läggs det på hög och blir ett eget litet berg?
Stenmur och stenplattor i San Sebastián/Donostia.
Som naturmaterial förmodar jag att sten är ganska praktiskt. En trottoar med stenplattor är lättare att hålla ren än en upptrampad jordstig. Det är ju väldigt beständigt också och tar längre tid att slita ner än vissa andra material. Men samtidigt, sten är inte naturligt fyrkantig, utan bearbetas till att passa våra fyrkantiga enheter.

Egentligen vet jag inte vart jag vill komma med detta inlägg. Men det blev visst lite funderingar om sten.

Kommentarer

stensäker mamma sa…
Håller fullständigt med dig angående dina stenfunderingar, men med ett undantag. Och ett viktigt, och dyrt, sådan. Hallandsåsen är inte något berg, utan en ås. En rullstensås. Dvs en ås med massa småsten i. Vilket tydligen också alla andra svenskar nu äntligen vet. Hade de läst på innan hade vi besparat Sverige många miljarder. Som kunde gått till vård och skola istället.
bella sa…
sten är så intressant och vackert så att den ger massor av frågeställningar och funderingar. är ju en stor stenfantast. så fundera på du, det roar mig.
cat sa…
Sten är ett vackert, hållbart och spännande material. Förstår att du har funderingar kring sten.
Matilda sa…
Mamma >> Fast jag skriver ju inte att Hallandsåsen är ett berg...

Bella >> Jag ska gnugga de små cellerna lite till, då kanske det kommer ut fler sten-mysterier ;)

Cat >> Ja verkligen, och än vackrare att fotografera, såg jag... ;)