Båttur till Birka

Härrom dagen pratade vi på jobb om hur ofta det är så att man inte besökt platser i sin närregion eller i Sverige, platser som ofta lyfts fram som sevärdheter för turister. När jag bodde i England menade åtminstone en brittisk vän att jag nog sett mer av landet än vad hon har. Genom att träda in i rollen som turist på hemmaplan eller i sitt eget land går det att uppleva allt det där som du hittills missat. Nyligen åkte jag till exempel till Birka, eller snarare Björkö i Mälaren där det antas att Birka låg på vikingatiden. För staden Birka är försvunnen sedan över tusen år sedan. Tydligen såg jag också ut som en turist eftersom en amerikan trodde jag var kanadensare (Toronto Blue Jays-keps och Roots-tröja är alltså bra täckmantel för den som vill smälta in i rollen som turist ordentligt).

Båtfärden började i centrala Stockholm och tog drygt två timmar. På Björkö bestod välkomstkommittén av två vikingar (som inte hade horn på hjälmarna, eftersom vikingarna inte hade horn på hjälmarna):
Välkomstkommittén.
Det rekommenderas att gå en guidad tur vilket absolut är något att föredra. Då kan du passa på att lära dig lite mer om historia och arkeologisk forskning.
Här låg Birka. På det gröna fältet. Kanske lite av ett antiklimax men guiderna återskapar det väldigt bra. Och så finns det får att titta på.
Ansgarkorset.
Vy från korset. Långt bort kan ett åskväder skymtas. Asaguden Tor drog fram på himmelen tillsammans med ett skyfall. Tacksamt nog finns det ett museum och en restaurang att skjula i.
Modell på museet.
En av de flera rekonstruerade båtarna som låg förtöjda vid bryggan.
Det fanns en liten rekonstruerad vikingaby med inredda hus och hantverkande vikingar. Jag hade ärligt talat förväntat mig något större och mer "levande" (dvs fler "vikingar"). Men kanske har jag varit på alldeles för många historiska marknader och blivit bortskämd med mängden utklädda människor. Eftersom det är dyrt för mindre museum att anställa aktörer så är det inte ovanligt att många "bor" i rekonstruerade "byar" på sin fritid.
Båtresan är ett fint sätt att uppleva Mälaren. Själv hade jag med min eboksläsare och kopplade av. Det är trots allt en heldagsutflykt. För den Turf-intresserade kan jag meddela att det finns fem zoner att ta på Birka-området.

Kommentarer

Camilla sa…
Intressant! Var där för ganska många år sedan, innan vi fick barn. Måste alltså vara... oj... 15-16 år sen eller nåt... Har pratat om att åka tillbaka men än har det tydligen inte blivit av. Skulle vara kul att åka dit med den yngre generationen. Dessutom gillar jag att åka båt också...
cat sa…
Ja jösses vad man är kass på att upptäcka och uppleva sitt eget land. Det låter som en intressant utflykt.
Matilda sa…
Camilla >> Då är det på tiden att åka tillbaka ;) Om inget annat så har de säkert gjort många nya fynd och tolkningar sedan dess.

Cat >> Det var mycket intressant :)
På Birka var jag för en massa år sen, när jag gick en kurs i fornnordisk religion. Intressant!