Mina vänner-böcker och drömyrken

Min första "Mina vänner"-bok från freestyle-tiden.
Ni vet "mina vänner"-böckerna. Jag hittade några när jag städade bland papper. Jag har tydligen ägt tre stycken, varav en varit en mer riktade mot vuxna där det går att räkna "vuxenpoäng". Hade man inte tillräckligt många vänner så kunde man visst fylla i dem själv, flera gånger om, något jag gjort. Ett av de gemensamma fälten i de tre böckerna är drömyrke eller yrken man kan tänka sig. En liten sammanställning av mina arbets-fantasier:

1991-5*: Konstnär, sångerska, författare
1996: Skådespelerska
1997: Skådespelerska
1998 (februari): Skådespelerska
1998 (december): Skådespelerska, journalist, reporter
1999: Journalist "eller liknande"
2001: FN:s generalsekreterare
2006: Museipedagog, journalist, författare, förlagsredaktör

*Datum något oklart. Jag borde ha fått denna bok 1990-91 men just min egen sida verkar informationen ha suddats/skrivits om/lagts till i omgångar.

De första åren tänkte jag visst bara i termer av konstnärliga yrken så som konstnär, sångerska, författare och skådespelare. En tänkbar slutsats skulle kunna vara att jag är konstnärligt lagd (helt fel, men jag tycks enligt oberoende källor ha varit relativt bra på teaterscenen). Någonstans 1998 måste jag ha förstått att det där nog inte var något för mig och börjat fundera över en alternativ karriär. Både min farmor och farfar arbetade periodvis inom mediebranschen, bland annat som journalister, så jag misstänker att jag influerats av dem. 

I början av 2000-talet har jag tydligen fått ett stort självförtroende och siktar högre än högst när jag vill arbeta för FN. Jag tror att jag var väldigt imponerad av Kofi Annan under denna tid. Detta verkar emellertid bara hålla i sig en mycket kort stund. Några år senare har jag nämligen bytt bana igen och håller dörrarna öppna för musei-, medie- och förlagsbranscherna. Jag tycks också ha återgått till den tidiga författardrömmen.

Så här 2016 kan jag inte säga att jag sitter med facit i hand. Om drygt ett halvår blir jag arbetslös och det kommer bli dags att hitta en ny yrkesbana. Skådespelerska tror jag dock inte att jag kommer bli. Jag tycker förvisso att det fortfarande är kul att stå på scen men mer på amatörnivå. På sätt och vis kan man ju hävda att jag blivit både författare och något journalist-"liknande" genom min forskarutbildning. Jag skriver ju faktiskt en bok och för att skriva denna bok har jag intervjuat flera personer. Och får jag drömma lite till så hade jag nog fyllt i "kombinerad forskar- och museipedagogtjänst" på denna rad idag. Vem vet vad som väntar...

Vad ville ni bli när ni var yngre? Och blev ni det?

Kommentarer

cat sa…
Under flera år var mitt drömyrke pilot. Kan inte minnas att jag drömde om så många andra jobb. Ett litet tag ville jag läsa nyheter på tv också.
bella sa…
jag ville bli prisnsessa! och inte blev jag det! tur det!
jag ville bli arkeolog rätt länge, fascinerad av idén att hitta bortglömda världar. det var när jag var rätt ung. tror jag ville bli djurskötare ett tag, hade alltid en massa husdjur hemma. senare när jag var äldre, författare. eller keramiker. sen blev jag trädgårdsmästare...:)
Matilda sa…
Cat >> Spännande med pilotdrömmar!

Bella >> Haha :D

Walkingthecamera >> Tänker att arkeolog och trädgårdsmästare inte är så långt från varandra, båda yrkena är nära förbundet med jorden och kunskaper om växter. Och det är aldrig försent att bli författare eller keramiker! :)