Kramhandlare - att handla med kramar?

Kramhandlare Callerstedt.
Det finns så många intressanta jobbtitlar som är svåra att gissa vad de innebär. Vid ett besök i Storkyrkan i Stockholm nyligen fann jag ett plakat uppsatt till minne av Kramhandlare Sven Callerstedt.

Inte tror jag att en kramhandlare köpte och sålde kramar, även om titeln väcker sådana associationer. Krämare hade jag hört talas om tidigare, alltså en köpman. Tydligen är kramhandlare en alternativ benämning för dessa kringresande handelsmän och att bli kallad krämare var inte alltid helt positivt. Kramvaror - enligt SAOB - är "allehanda manufakturvaror". I ordboken går det att fördjupa sig mer i ordet kram och det kan stå för sysselsättning och handel. Men det finns också några intressanta uttryck. T.ex. "i någons kram" som syftar på vad någon har i tankarna. "Passa sig i någons kram" betyder att man tjänar någons intressen.

Plakatet vittnar inte enbart om en bortglömd yrkestitel och gamla innebörder till ord, men också som vilka egenskaper som ansågs goda: att vara nitisk, en god kristen, öm make, älsklig (huld) far, pålitlig vän och därmed ett gott föredöme till eftervärlden.

Kommentarer

Emma sa…
Han måste ha varit en exemplarisk kramgubbe! ^^ På just 1700-talet har jag läst att man ofta var lite skojfrisk på såna här minnesplakat och gravstenar... Som en sista hyllning till personen ^^
Matilda sa…
Emma >> Haha, ja verkligen!
Tänk om hela plakatet är ett dolt skämt och att det egentligen var tvärtom? :D
cat sa…
Oj vad man lär sig om ordet kram hos dig idag :-)
Lite synd att en del av de där egenskaperna inte värdesätts på samma sätt idag.
Bra val av klänning!
Matilda sa…
Cat >> Ibland måste jag dela med mig av mina nyvunna kunskaper, det kan ju vara fler som har nytta av dem ;)
Samma sak tänkte jag på. Det är nog inte de egenskaper vi idag skulle sätta på en gravsten eller i en dödsruna, tyvärr.