Hur överlever videobutikerna?

Format utan profit?
Igår cyklade jag förbi en butikskedja vars existens jag nästintill förträngt. Nämligen en sådan affär som förr kallades "videobutik". Det var säkert 7-8 år sedan jag ens gick in i en sådan. Detta väckte frågan: Hur kan videobutiker gå runt år 2017? 

Idag när de flesta har möjlighet till att streama film gå det alltså att fundera över videobutikernas existens. Förutom att möjligen erbjuda nostalgi, så torde VHS- och DVD-uthyrningen inte vara i närheten av att kunna erbjuda 1990-talets spänningselement av att vandra runt hyllorna för att hitta den rätta helgfilmen. Martin Svenssons låt Videofilm från 1997 känns otroligt daterad när man inser att filmformatet förändrats på tjugo år. VHS övergick ju till DVD och sedan kom BlueRay och sedan flyttade väl allt online? Min dator har inte ens en DVD-spelare i sig och det är sällan man påträffar en video-spelare i någons hem. Senast jag ens såg en DVD-film till försäljning i Sverige måste ha varit i en sådan där nätback i mataffären med ett potpurri av B-filmer från de senaste decennierna.

Ändå lever alltså åtminstone en större "video"-kedja vidare. Men på vad? På godisförsäljning?

PS. Apropå äldre format: glöm inte att ratta in era radioapparater på P1 idag klockan 16:03. Så funkar det återuppstår i etern!

Kommentarer

Eva Maria sa…
Känner mig lite träffad här. Jag är en av dem som försörjer videobutikerna. I alla fall Hemmakväll. Jag och mina barn har som informell tradition att vi åker och hyr film och köper godis varje fredag kväll. Jag är fullt medveten om att man kan hyra via dator och TV men det är själva grejen med besöket i butiken som skapar stämning. Sen kan jag då berätta att när man glömmer att lämna tillbaka filmerna... så är det inte billigt. Jag är dålig på att minnas vilken dag filmerna ska lämnas tillbaka och nu blev det så illa så att 2 filmer (Trolls och Monster High) låg hemma under en soffdyna i 5 veckor. Ingen påminnelse fick jag heller. När jag hittade filmerna och skamset skulle lämna tillbaka dem var jag nära att svimma - 500 kr i böter!! Jag lyckades pruta ner till 250 kr, men i alla fall. Fick upplysning om att jag kunde betala 300 kr per film så fick jag behålla dem. Nej, tack - 600 kr för 2 filmer? Så ja, det svarar kanske på din fråga + att vi svenskar verkar är godis som aldrig för. Hemmakvälls godis är "bäst" säger alla eftersom det är sån omsättning, inget godis hinner bli torrt och gammalt. Suck, men nu lutar det åt att ladda ner. Men jag är så oteknisk så det är där det brister också, lättare att få en fysisk skiva i handen.
Matilda sa…
Eva Maria >> Haha! Det här är ju lite roligt faktiskt (men jag förstår att det också är lite dyrt för dig personligen). Det är alltså på godis och höga förseningsavgifter de går runt :D
Men dåligt att inte ha påminnelser.
De här streamingtjänsterna verkar ändå rätt smidiga. MEN det gäller nog att kolla in utbudet först eftersom det verkar finnas en uppdelning av dem och att risken är att man prenumererar på flera bara för att se de sakerna man vill. Själv tycker jag att det är en hel del ointressant så jag har ingen egen prenumeration.