Mariefred och imponerande Gripsholms slott

Vid det här laget har nog de flesta av er anat att jag är en slotts-nörd. Jag verkligen älskar att besöka gamla slott. Ju äldre desto bättre. Sanningen att säga så åkte jag till Mariefred av två anledningar: 1. Gripsholms slott. 2. Det uppstoppade lejonet som finns på Gripsholms slott.
Mariefred.
Jag var barnsligt uppspelt på väg hit. Det skulle lätt kunna sluta i en stor besvikelse, men det var snarare tvärtom. Jag hade ingen aning vad som väntade (förutom lejonet). Gripsholms slott var större än vad jag föreställde mig, dessutom höll det pampig klass i stil med flera brittiska slott jag besökt. Det överträffade nog alla andra slott jag hittills besökt i Sverige. Till och med Malmöhus, som är en av mina personliga favoriter, framstod som litet och naket. Jag tog väldigt många mobilbilder men har ansträngt mig att bara visa några. Resten får ni ju faktiskt upptäcka själva när ni åker dit. ;-)
Gripsholms slott.
Mariefreds ångbåtsstation. Dit ett riktigt ångtåg faktiskt går.
Ångtåget.
Interiör från kyrkan. Här var det lite mystiskt faktiskt för det satt en kille och åt spagetti ur en lunchlåda på en av bänkraderna.

Dags för slottsbesök! Gripsholms slott är alltså stort! Förutom Vasavåningarna så finns det en hel del från Gustav III:s tid. 1700-talet är inte riktigt min favoritepok. Rummen är visserligen fina, men tydligen imponeras jag mer av salarna med 5-6 meter högt tak.
Borggården till Gripsholms slott.
Slottet har en stor porträttsamling som går någorlunda kronologiskt. I första rummet möts besökaren av Vasaätten. Här kungarna Erik XIV, Johan III och Sigismund.
Givetvis är mycket i slottet senare tillbyggen och rekonstruktioner. Men detta rummet ska i princip vara original från 1500-talet!
Gustav III:s teater.
Och slutligen till det här lejonet som tidigare påståtts varit en gåva till kung Fredrik I från Alger (något Dick Harrison nystat i och problematiserat) men vars historia är ett stort mysterium!  Lejonet figurerar bland annat i ett avsnitt av tv-serien Anders och Måns:

Det ju så märkligt uppstoppat att man verkligen undrar ifall personen som utförde jobbet sett ett lejon någonsin. Eller ifall den möjligen inspirerats av en gobeläng som hänger i slottet. Vad tror ni?
För den som vill se fler och bättre bilder är en titt på Emblas blogginlägg om Mariefred och slottet att rekommendera.

Kommentarer