Arkeologisk utgrävning av verktygslådan

En verktygssamling som sällan blir använd. Minus flera insexnycklar* (a.k.a. "IKEA-nyckel")jag hittade därpå.
Ordning och reda på spik och skruv.
Efter att ha bytt cykelslang fick jag idag ett ryck och rensade verktygslådan. Den tömdes och sköljdes ur. Oftast klarar jag mig långt på mitt mindre verktygsset som jag köpte när jag flyttade hemifrån, innehållande hammare, skruvmejsel och en tång av något slag. Emellanåt får jag dock konsultera en större verktygslåda som jag ärvt. Jag tror att jag rensade i denna för 4-5 år sedan, men nu passade jag på att organisera innehållet i den och diverse andra lådor. Spik och skruv fick särskilda burkar och diverse halvtomma förpackningar slogs samman. Jag har visst mängder spik, skruvar, krogar, beslag och allt vad det heter. Jag skulle kunna sätta upp mängder av tavlor på väggarna och snickra ihop något konstprojekt om jag så önskade.

När det gäller verktygen så måste jag erkänna att jag inte vet vad alla saker heter, eller ens vad de ska användas till. Som de två nedan. Helt obegripligt vad jag ska använda dem till. Den översta ser ut som något slags huvud som saknar skaft. Och den understa skulle jag klassificera som syl-liknande-objekt. Någon av er bevandrade läsare som kan upplysa mig?
Mystiska ting i verktygslådan.
*Förresten, någon annan än mig som trott hela sin uppväxt att det hette insektsnyckel och inte insexnyckel? Oklart varför detta tedde sig som logiskt, eller så hade jag som barn bara lärt mig att acceptera det ologiska.

Kommentarer

Anonym sa…
Första grejen vet jag inte vad det är.

Det andra som ser ut som en syl skulle jag kalla för "en kön" eller kanske "en pryl". En pryl brukar vara lite vassare, lite mer syl-lik medans en kön är lite rundare i spetsen.
Jag har försökt att googla detta för att kunna ge dig en länk, men, det verkar vara svårt att bortse från ordet "kön" och dess andra betydelser. Framför allt ordet kön med med genus som grund.
:0D Mycket roligt, men frustrerande.

/Sarasan
Anonym sa…
Kom också på att någon av mina träslöjdslärare sa ordet med hårt k och också ibland sa "en kon".
Kanske det kan hjälpa :0)
/Sarasan
Händiga mamman sa…
Hm... Den övre skulle jag nog kunna tänka mig snarare är en sak som hör hemma bland stenarna och annat blandat som är importerat av en i familjen. Alternativt en form till Draculas tänder?

Och det var där all metalltråd hamnade! Som jag letat!! Visste ju att jag hade köpt en rulle...minst. Och någon var som sagt inköpt tidigare... Ack ja...
Ett mysterium löst iallafall... ;-)

Tror det heter dorn... och hade rätt, om jag ska tro Wikipedia: "Dorn (från tyska Dorn, törne, tagg), är ett verktyg som normalt består av en rundstång med mer eller mindre konisk spets. Verktyget används för att göra försänkningar vid metallarbete eller för att vidga hål, slangar och rör."

Så ett mysterium löst till! Tänk så mycket visdom det kan finnas i värdelöst vetande...
Matilda sa…
Sarasan >> Jag försökte också googla på det där med kön och verktyg men hamnade inte riktigt rätt. Det kanske finns olika ord för det? Vad använde ni den till på träslöjden?

Mamma >> Jag har också funderat på ifall det är ett arkeologiskt fynd från jorden som hamnat lite galet. Behöver du några rullar metalltråd?
Då kan det ju vara en dorn. Mysteriet återstår dock gällande vad jag ska använda den till! :D
Påhittiga mamman sa…
En rulle räcker nog... ifall jag inte redan köpt en... ;-)
Dorn: Små hål i små kakor?
Prega någon som är dum mot dig?
Göra lufthål i hårt packad jord i blomkrukor?
Göra förhål när du ska borra så inte borrmaskinen slinter...(glömde, sånt sysslar ju inte du med! ;-))
Göra hål i andra människors cykelslangar som hämnd?
Behöver du fler tips?
Slöjdiga mamman sa…
PS. Förresten har jag nog löst mysteriet med könet. Ni tappade bort ett r. Ska vara körnare, kom jag på. Jag har ju gillat träslöjd en gång i tiden.

"körnare
körnare, ståldorn som används till uppmärkning av arbetsstycken i metall eller vid inslagning av spik för att skydda omgivande trä mot slag från hammaren."
Källangivelse
Nationalencyklopedin, körnare. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/körnare (hämtad 2017-10-03)


Matilda sa…
Mamma >> Ah, men en dorn/körnare kan det mycket väl vara. Även om den verkar vara lite spettsigare än de bilder jag fick fram. Vi får väl se om jag kan få någon användning av den nu när jag vet hur jag kan använda den :D