Sagan om björnen med det oacceptabla beteendet

Screenshot från Västerbottens-Kuriren.
Västerbottens-Kuriren rapporterar om en björn som härjat utanför Umeå. Lokalt är den tydligen känd som "sopbjörnen" då den rotar i soptunnor. Den är visst också något oskygg för människor vilket föranlett ett beslut att den ska avlivas.

Det som jag finner intressant i sammanhanget är hur det talas om att "björnen har ett beteende som inte är acceptabelt". Det är jättespännande hur vi människor tillskriver djur normer och värderingar som utgår från oss människor. Att inte ha respekt för hustomter, rota i soporna och vara allmänt hotfull är sådant vi normalt sett inte förespråkar hos människor och tydligen inte heller hos björnar. Nu betvivlar jag inte att björnen kan vara farlig för människor (det är ju trots allt ett rovdjur), men kan vi verkligen tala om acceptabelt och oacceptabelt beteende hos djur? Har någon försökt ha ett samtal med björnen om dess kränkningar av hustomter och om att det inte är okej att rota i andras sopor, det är bara kommunen som får hämta den? Har björnen varit straffad förut eftersom den tilldelas dödsstraff istället för fotboja?

Givetvis raljerar jag nu och gör mig lustig över ett uttalande som råkat bli en rubrik. Men det är som sagt hur vi tillskriver djur egenskaper och våra kulturella värderingar som är det intressanta. Sagan om den björnens moraliska förfall kanske till och med ska ses som en allegori över oss själva? Och för fortsätta vara lite ironisk: Får jag anklaga grannens hoppande hund eller borreliasmittande fästingar för att ha ett "oacceptabelt beteende"? Och, har björnen i sin tur rätt att ifrågasätta människans beteende av att bygga hus i skogar och ställa ut soptunnor lite här och var på en bestämd veckodag?

Kommentarer

Emma sa…
Meen! Jag blir så illa berörd att människor tar sig rätten att bestämma vilka djur som ska leva och vilka som ska dö...
Nu har jag inte läst artikeln, men varför inte sätta upp ett stängsel eller liknande runt containern..? Då lär ju björnen söka sig bort självmant till slut. Och bra frågeställningar du fick till där!
Det är okej när människor rotar i sopor och skräpar ner överallt... men en björn?? Fram med hagelbössan!!

Matilda sa…
Emma >> Jag tror problemet här var att björnen var alldeles för orädd för människor. Men ja, det är lite kluvet hur vi förhåller oss till djur. Och sällan ser oss själva som ett djur...