Sångtextanalys del XX: Fiskar som viskar

Hur livas en grå tisdagsförmiddag upp bäst? Kanske med en sångtextanalys?

På 90-talet slog en ung blonderad kille från Halland igenom vid namn Martin Svensson. Hans låtar tycktes handla om allt och ingenting med låtnamn som Rymdraket och Videofilm. På senare plattor anades ett uns av ironi och samhällskritik mellan textraderna. Låten Jag vill inte motionera är en intressant känga mot hälsofreakssamhället (men också en bra tempolåt för Turf-löpning). Ibland är det emellertid lite svårt att tyda ifall låtarna har något egentligt budskap eller bara är ett resultat av en livlig fantasi. Låt oss därför idag titta lite närmre på låten Fiskar som viskar. Kan fiskar viska? Inte vet jag, men jag har på känn att det döljer sig några svårtolkade metaforer och liknelser i denna text.

Som vanligt börjar vi med första versen som kommer efter en introduktion av lala:nde.

"Alla plockar blommor, blommorna på marken
Och alla får, lägga sig var dom vill i parken
Alla klappar takten, dansar ut på ängen
Och alla får, sjunga lalala i refrängen"


Kan det tänkas handla om ett midsommarfirande? Då plockas det blommor, softas i parken, dansas och klappas. Och det gör ju ingenting om man inte kommer ihåg sångtexten till en låt som sjungdansas två gånger om året (för ärligt talat, vi återanvänder vissa låtar från julgransdansen till midsommarstångsdansen). I refrängen kommer då fiskarna in:

"Vi är som fiskar, fiskar som viskar
Vad ska vi göra?
Varför ska vi tänka?
Vi behöver bara sjunga 'la lala lala lala'"

De tre senare raderna upprepas därefter. I andra refrängen så byts fiskraden ut mot "Vi är som fåglar, fåglar som frågar". Kanske handlar det om människans flockbeteende. Vi följer bara strömmen och lalar med i dansen. Vers två är egentligen ingen riktig vers utan bara lite uppradande av påståenden:

"Under alla kläder, barfota i solen
Sommarvind, du är våt och jag är törstig"

Så kommer ett mellanspel fyllt med liknelser:

"Vi är som blommor, blommor som blommar
Vi är som svanar, svanar som talar
Vi är som ålar, ålar som vrålar
Vi är som fiskar, fiskar som viskar"

Kanske handlar det om hur människan fungerar som förälskad eller som påverkad av någon kemisk substans. Eller så har låten ingen djupare mening mer än att vara en glad melodi som fastnar på huvudet. Oavsett så har jag fortfarande ingen aning om hur fiskar viskar och hur ålar vrålar. Men det rimmar ju bra.

Kommentarer