Vin och smakskillnader

Jag kanske besöker Systembolaget i snitt två gånger om året (varav ena gången är för att köpa glögg). Mitt intag av alkohol är ganska lågt av olika anledningar, bland annat av smak- och hälsoaspekter. Mina kunskaper om vin och andra alkoholhaltiga drycker är alltså väldigt begränsad. Till exempel fick jag en flaska bubbel i disputationspresent och tyckte väl att den såg fint förpackad ut men i övrigt var det inget speciellt med den, tills mamma berättar att det är en välkänd och fin producent. Att identifiera olika vinsorter/områden och deras smakkaraktär är alltså överkurs för mig.

Däremot tycker jag det är intressant att gå runt i butiken och titta på fina flasketiketter och läsa beskrivningar. Kanske är det för att mitt smaksinne inte är så utvecklat, men jag tycker ofta att beskrivningarna är lite väl fantasifulla. Att smakupplevelsen är subjektiv tycker jag kan illustreras med nedanstående bild:
Det syns kanske lite dåligt men på hylletiketten beskrivs vinet ha smakinslag av blåbär, björnbär, svartpeppar, mynta och vanilj. Smaker som låter ganska spännande. Men på flaskan beskriver vinproducenten att drycken har smak av hallon, körsbär och nejlika. Därtill ska plommon, choklad och vanilj också framkomma. Den senare smakbeskrivningen finner jag inte alls lika intressant. Möjligen hade jag inte kunnat känna skillnaden mellan alla dessa frukter i ett blindtest, men jag vill nog ändå påstå att hallon och blåbär smakar lite annorlunda. Och att det är skillnad på svartpeppar och kryddnejlika. Pojkvännen sammanfattade det hela ganska bra, kanske en lämpligare benämning är: "med smak av alkohol och med tillsats för smak".

I övrigt kan en också inventera det alkoholfria utbudet samt räkna antal personer som går runt med plastgran och halmbock (en person). En annan skoj grej att göra på systemet är att undersöka hur ofta man ombeds visa ID-kortet (nästan varje gång) och få känna sig ung.

Kommentarer