Hälsans stig och hälsotrappor

Hälsans sig.
Nu är jag inne på det här temat med svenska institutioner igen. Alltså ett fenomen som känns väldigt typiskt för Sverige ur ett kulturellt, socialt eller politiskt perspektiv. Denna gång är det Hälsans stig som väckt mina associationstankegångar.

Kanske är stigen promenadens motsvarighet till cyklistens Sverigeleden. Det vill säga, dess skyltar tycks finnas överallt. Skillnaden är att stigen har en viss slinga inom ett avgränsat område. Men är de specialdesignade för att vara extra hälsosamma med lagom antal höjdmeter, distans och trevliga omgivningar? Eller är det en befintlig stig som på grund av dess excellens och bidrag till befolkningens hälsa erhållit denna titel? Eller handlar det snarare om "branding", att det är ett varumärke? Går folk på dessa stigar just för att de är "hälso"-utmärkta, finns det en folkrörelse bakom? Och eftersom att stigen skrivs med stort S på skyltarna, handlar det egentligen om en hälsosam person som heter Stig?

Frågorna hopade sig och krävde en djupgående undersökning. Skyltarna hänvisade till Riksförbundet HjärtLungs hemsida där det går att fördjupa sig om fenomenet Hälsans Stig genom bland annat en informativ video. Det finns alltså över 125 olika Hälsans Stig. Alla går "runt", vilket skapar trygghet för den gående. Avstånden varierar mellan drygt 3 till 12 kilometer i vackra omgivningar och det kan vara bra att förbereda sig genom att ta med lite vatten och frukt. Hälsans Stig verkar vara något "man börjar med", antingen själv eller med andra. Kanske går det att jämföra det här med att gå flera stigar som att springa flera olika lopp, att en samlar på sträckorna. Det går även att anlägga sin egen hälsostig (men du måste följa vissa riktlinjer eftersom det är varumärkesskyddat) samt ha den på en app. Och blir en trött så går det att slå sig ner på en bänk och bättra på läppstiftet (de gör det i filmen).
Hälsotrappan på ett hotell i centrala Stockholm.
Hälsans stig har dessutom en kusin: Hälsostrappan. Första gången jag stötte på denna måste ha varit på ett sommarjobb 2003. Om jag minns rätt så fanns det stora klistermärken på trappstegen i trapphuset som personalen använde. Generellt verkar Hälsotrappan finnas i olika utformning och inte lika vanligt förekommande som stigen. När och var fenomenet uppstod verkar lite svårt att luska ut, kanske är det inte ens institutionaliserat även om det verkar finnas hälsoinitiativ. Det finns en liten fin film från Malmö stad om hur Hälsotrappan blev en lyckad tävling och relationsbildning mellan en daglig verksamhet och taxichaufförer. Trappan är på andra ställen en kombination mellan motion och konstutställning.

Hur ser er relation ut med Hälsotrappor och stigar?
* * *
Apropå något annat. Inser att det är lite av en "skandal" att jag inte bloggat om Anders och Måns nya show Nu har vi väl trevligt. Den har premiär om drygt två veckor i Lund och turnerar därefter runt i landet. Jag har biljetter, har du?

Kommentarer