Om lego, tvättmaskiner och mål för 2018

Nyårsunderhållning.
Gott nytt 2018! Jag hoppas att ni är nöjda med er start på året. Som nedräkningsaktivitet var vi några som byggde lego på nyårsaftonskväll. Legot tillhörde visserligen en väns barn, men jag fick styrkt mina misstankar om att lego egentligen inhandlas för att de vuxna ska få bygga. Nu är jag otroligt sugen på att införskaffa ett eget byggset på 4000 bitar...

Just när jag skriver det här inlägget känner jag väldigt mycket förhoppning inför 2018. Inte för att det är valår. Utan för att jag beslutat mig för att försöka söka forskningsmedel (eller postdoc-tjänst) för ett projekt som jag visserligen tycker är något galet, men som kollegor uppmuntrat mig att se som relevant och intressant. Under tiden kommer jag jobba heltid med ett annat projekt och med undervisning under hela året. Visserligen är projektet kanske inte det mest spännande jag kan tänka mig, men jag tror att det kommer vara både lärorikt och en väldigt nyttig erfarenhet. Och om bara orken är på glatt humör så har jag även några spännande samarbeten på gång som kopplar an till mitt jobb.

Eftersom jag hittills varit väldigt hård med att separera jobb och fritid känns det inte helt kul eller lätt att ta behöva avsätta just min fritid till forskningsansökningar och sidoprojekt. Planerna att använda julledigheten till just detta gick sisådär... Vila och återhämtning är för mig väldigt viktigt, så jag måste samtidigt lära mig acceptera mina gränser för vad som är möjligt och rimligt.

Målen för i år är konkreta men relativt flexibla:
  • Sparmål/konsumtion: Nu när min buffert är i balans igen tänker jag fokusera sparandet på särskilda punkter. Bland dessa är en ny tvättmaskin och eventuellt ny spis. Dessa blir investeringar i lägenheten men också effektivare och resurssnålare maskiner som kommer till användning. Före spisen står dock en hybridcykel. Samt att höja avbetalningsbeloppet på CSN-lånet. Eftersom tvättmaskinen redan är beställd beräknar jag även kunna spara undan lite för en extra amortering av bostadslånet.
  • Resor: Syskonbröllop och en mindre "Sverigeturné". Tanken är att åtminstone hinna med Halland och Blekinge, men gärna även Gränna, Visingsö och Vadstena.
  • Litteratur: Varje år vill jag läsa mer skönlitteratur, men det tycks ofta gå i motsatt riktning. Så målet får nog bli att oftare stänga datorn tidigare för att läsa en stund innan sängdags.

Vad har ni för förhoppningar och mål för det nya året?

Kommentarer