Glasflaskor: pant vs materialåtervinning

Det var nog ett tag sedan nu som de här läskebackarna började försvinna ur butikerna och de som blev kvar har jag för mig ersattes med plastflaskor istället för dryckesbehållare i glas. Dock säljs det fortfarande dryck på glasflaska i matbutiken och på något vis har jag trott att de på läshyllan automatiskt genererar pant. Jag har tidigare bloggat om funderingar över ölflaskor samt om pantens genialitet, och blir lite förvånad att jag fortfarande påträffar icke-pantbara flaskor, som de på bilden.

Mysteriet grundar sig på en förordning som stipulerar att det är "konsumtionsfärdig dryck i plastflaska eller metallburk" som ska förses med pant ifall den ska säljas i Sverige (källa: Pantamera.nu). Juice och saft däremot är frivilligt. Jag tycks leva i det förflutna och trott att läskedryck på glasflaska också ska förses med pant. Kanske är det för att vi generellt är duktiga att källsortera glas här i Sverige, tydligen återvinner vi drygt 94 % av våra inköpta glasförpackningar. För metallförpackningar är siffran strax över 70 % och för plastförpackningar 40 % (källa: sopor.nu). Flaskor och burkar med pant däremot har en återvinningsstatistik på drygt 85 % vilket tydligen innebär att varje person pantar drygt 177 dryckesbehållare per år (källa: pantamera.nu)!

177 burkar/flaskor med läsk, öl och saft låter mycket! Det är ju drygt tre i veckan. Nu är jag inte särskilt förtjust i läsk och dricker inte öl, så jag tillhör säkert inte majoriteten. Den mesta panten jag bidrar med brukar vara efter jag haft fest eller gäster på besök. Jag misstänker att en stor portion av de här flaskorna kan komma från restaurang- och krogbranschen.

Hur mycket uppskattar ni att ni pantar per år?

Flaskorna på bilden är som vanligt inte smygsponsrad reklam, men Poparts blåbärsläsk är - i min mening - väldigt god.

Kommentarer