Telefonväkteri och nya ordvarianter
![]() |
En (icke fungerande port-) telefon. |
Igår stötte jag på begreppet "telefonväkteri" i samband med att jag besökte Sveriges Radios hemsida. Väkteri, undrade jag, vad betyder det? Det visade sig att ordet för sig själv inte finns i ordlistorna utan svaret måste sökas under telefonväkteri. I SAOB (Svenska Akademiens ordbok) beskrivs detta som "verksamheten att (i radio) besvara
telefonförfrågningar från allmänheten; äv. (o. vanl.) konkretare, om
enskild omgång av sådan verksamhet, närmande sig bet.:
telefonväktarprogram."
En person kan således inneha rollen (eller möjligen tjänsten) telefonväktare. SAOL (Svenska Akademiens ordlista) och SO (Svensk ordlista) beskriver detta som en person som i radio(program) besvarar telefonsamtal från lyssnare. Det verkar som ett begrepp som uppstått under 1960-talet. Det roliga med SAOB är att de samlar ordens användning i olika tryckta källor från 1500-talet och framåt. Här återfinns även uttrycket telefonväktartjänst som återfinns i en tidningsartikel från Svenska Dagbladet den 21 augusti 1968: "service i form av besvarande av telefonförfrågningar. Telefonväktartjänster inrättas på 10—12 platser i landet, på folkhögskolor och kvällsgymnasier. "
Flera verksamheter, politiker och företag verkar dessutom ha anställd personal som bemannar sociala medier. Där besvarar de bland annat frågor vilket i så fall torde kunna kallas för Twitter-väkteri eller Facebook-väkteri.
Det känns ju som att väkteri-begreppet borde kunna användas betydligt mer än inom radio. Har ni några bra förslag?
Förresten, känner ni till den geniala sidan svenska.se där det går att söka i SAOB, SAOL och SO samtidigt?
Kommentarer