Öronlösa kaffekoppar

Öronlösa koppar.

Hittade ett gammalt utkast på ett inlägg som förtjänar lite mer uppmärksamhet. Nämligen ett om de här öronlösa kopparna som figurerat i flertalet år och som jag verkligen inte begriper hur man kan använda utan att få fingertopparna avbrända. Att hålla undertill verkar sällan fungera det heller. Vem har kommit på idén att ta bort öronen?

Först en liten "disclaimer". Jag är själv tedrickare och använder gärna relativt stora koppar som kan fyllas med i alla fall två deciliter te, helst med nykokt vatten direkt från vattenkokaren. Jag är inte så förtjust i att ta tevatten från kaffeautomater. Antagligen är min skepticism obefogad, men jag känner viss tveksamhet kring huruvida vattnet är tillräckligt varmt och rent när det kommer ur maskinen. Plus att jag hyser oro för att vattnet ska smaka kaffe.

Således kan mina tepreferenser påverka hur jag använder koppar rent generellt. Att dricka te ur de öronlösa kopparna kanske inte ens är syftet, utan man ska dricka (svalare?) kaffe ur dem? Eller så fyller man dem bara halvvägs så att man snyggt kan balansera dem med den varma vätskan i.

Nu invänder säkert någon att det finns tekulturer där man dricker te ur små öronlösa koppar och att vissa teer inte alls ska bryggas i 100° varmt vatten. Vilket är en helt korrekt invändning. Men små koppar är ju också lättare att hålla i än de här relativt stora öronlösa kopparna på bilden ovan.

Detta väcker förstås frågan om det är en skillnad mellan kopp och mugg. Enligt Svensk Ordbok:

Kopp: "mindre, skål­formigt dryckes­kärl med hand­tag (öra) ofta med till­hörande fat" (källa: Svensk Ordbok).

Mugg: "enklare, cylinder­format dryckes­kärl vanligen av annat material än glas" (källa: Svensk Ordbok).

Från ovanstående kan vi alltså dra två slutsatser:

  1. Koppar ska ha öron.
  2. En kopp är eventuellt mindre än en mugg, men en mugg är sannolikt enklare än en kopp.
 Några tankar kring detta?

Kommentarer

Tony sa…
Gillar inte öronlösa dryckeskärl till varma drycker, jag vill ha varmt kaffe. Bevis på detta är att jag beställde 4 kaffe (te) koppar med rejält öra: https://kulturinatur.blogspot.com/2022/11/pepparkassasongen.html
Matilda sa…
Tony >> Men vem är då alla de som uppenbarligen inte vill ha öron på kopparna?