2018

2018. Året när jag blev moster. Året en extrem värmebölja svepte in över landet. Året vi inte fick en regering. Året jag gärna hade velat glömma bort.

På det stora hela är 2018 inget att hänga i julgranen. En ettårig projektanställning på heltid skulle bli lite lugn och tro, men blev det motsatta. Det började redan i januari med en omfattande jobbansökan, som därefter fortsatte på postdoc-ansökningar, ansökan om forskningsmedel och artikelskrivande. Allt givetvis utanför arbetstid. Men efter - vad som kändes som - massor av avslag och osäkerhet kring förlängning kom sedan ett jobberbjudande på höstkanten. Den där ansökan som jag en helg i januari ägnade drygt en sextimmars tågresa och ytterligare en dag för att författa. Erbjudandet var för för bra för att tacka nej till men innebär många stora förändringar privat. En konsekvens blev att ta det jobbiga beslutet att avsluta ett förhållande för att kunna gå två separata vägar. Slutspurten av året levererade färdiga artiklar, forskningsmedel och ett nytt avhandlingspris. För att därefter sluta med en släng av influensa eller åtminstone en kraftig förkylning som satt i årets sista två veckor över hela semestern.

Ett av årets mål var att stänga av datorn lite tidigare på kvällarna för att få läst mer. Jag lyckades faktiskt med detta (med hjälp av ett godnatt-larm på mobilen) och efter sommaren har jag kommit in i en behagligare dygnsrytm. 

Årets...

Klimatosmarta resor: Storbritannien, Polen, Finland (färja), Norge (bil) och Danmark (tåg).

Sverige-utforskning: Norrbotten, Västerbotten, Stockholms län, Västerås, Örebro, Gävleborg, Västernorrland och Skåne. (Dock ingen av de resplaner jag satte upp i januari.)

Konsumtion: Hybridcykel! (Med konsekvensen att de gamla cyklarna inte längre håller måttet och att det nu dröms om en mountainbike...)

Årets näst mest oväntade: Jag lärde mig cykla utan fotbroms och fick en ny utmärkelse för avhandlingen.

Årets oväntade: Forskningsmedel för tre år!

Årets upptäckt: Vätskeersättning.

Årets radio: I väntan på varannanveckas-avsnittet av Så funkar det har abstinensen dämpats med sträcklyssning av På minuten (att gå i mataffären och försöka låta bli att asgarva är något av en utmaning). Tidiga söndagsmornar har spenderats i sällskap med Mifforadio.

Kommentarer

ettåräldre mamman sa…
Året då du fick en svåger, och höll ett oerhört fint tal på ett vackert bröllop!
Jag tycker att många saker var väldigt goda saker. Lev på dem!
Gott nytt år 2019!
ullrika sa…
Asså... På minuten! Jag har varit tvungen att stanna bilen en gång på väg hem från jobbet därför att jag skrattade så jag grät åt Kajsa Ingemarsson som pratade i en hel minut på ryss-bruten svenska!! Älsk på det programmet verkligen!

Vilken fin sammanfattning av ditt år. Det känns mellan raderna som att det trots jobbiga perioder och tuffa beslut ändå blev ett bra avslut och fina resultat av 2018? Nu hoppar jag 2019 bär med sig massor av fina och bra och roliga händelser för dig (och mig)!
Matilda sa…
Mamma >> Det fanns absolut många positiva saker och fina minnen också :)

Ullrika >> Du har rätt, allt hårt jobb under året har ju lett till något (förhoppningsvis) bra. Ja allt gott för oss båda nu i år! :)
Ps. kul att du också är frälst på På minuten!