Smutsklädskåpet

Idag har jag läst avhandlingen Familj och bostad: En redovisning av fem fältstudier i moderna svenska familjebostäder 1951-1954 av arkitekten Lennart Holm (1955). Det är inte en akademisk avhandling likt de som läggs fram idag. Den här är bokstavligen en redovisning av fältstudierna och innehåller knappt en enda referens. Större delen av datainsamlingen verkar ha gjorts av rekryterade studenter och andra behjälpliga personer. Hela avhandlingen är skriven i "vi"-form. Dock innehåller den massa intressanta statistik om hushållens användning av sina hem.

Det mest spännande fann jag på sida 155, nämligen om ett skåp kallat smutsklädskåpet (alternativt smutsskåp). Det här var både nytt och mystiskt för mig! Utrymmet beskrivs som "ett 4 dm golv-till-tak-skåp" som tycks finnas i tamburen eller i klädkammare. De var visst oventilerade, något som väckt missnöje eftersom det tycks ha luktat kring det här skåpet. Med tanke på frekvensen av tvättande som försiggick i de studerade hushållen funderar jag lite över dess faktiska användning.

Givetvis har jag googlat men ordet tycks vara "ogooglebart", något som i sig är otroligt. Så därför slänger jag ut frågorna till er: Har ni (haft) ett smutsklädskåp? Hur används det? Hur ser det ut? Är det en vanliga garderob avsedd till smutsiga plagg?

Liten fotnot: I SAOB förekommer ordet smutsklädeslår (daterat utifrån en boupptäckning 1857) som kanske är skåpets föregångare?

Kommentarer

Malinmupp sa…
Intressant! Jag får fram denna mening när jag gör en sökning hos SCB:
Lägenheterna har vidare specialkonstruerade städskåp, garderober med klädställning på hjul och smutsskåp med hjulförsedda klädbackar.
Matilda sa…
Malinmupp >> Ooo, det låter ju som att det är en tvättkorg/back som skulle kunna rullas in i tvättstugan (om hiss finns). Smartare (i alla fall i teorin) än att ha den stående i badrum eller liknande till allmän beskådan. Tack för din research!! :D
Matilda sa…
Update: I Kungliga bostadsstyrelsens God bostad från 1954 på sida 16 finns några rekommendationer om skåp för smutskläder. Ett rimligt planmått är 40x60 cm samt "bör ha sin naturliga plats i närheten av badrummet".
Matilda sa…
Update 2: Ur God bostad i dag och i morgon från 1964:
"Smutstvätten förvaras lämpligen i del av ett springventilerat skoskåp. Kombinationer av smutstvättutrymme med linneskåp och städskåp har framhållits som olämpliga, likaså förläggning till badrum. Tvättförrådets storlek och sammansättning har förändrats under senare år, och det är för närvarande svårt att ange hur stor mängd smutskläder som skall kunna förvaras. I allmänhet bör emellertid ett utrymme motsvarande ett 60 cm brett bänkskåp kunna vara till fyllest."
ullrika sa…
Asså, här hemma hos oss heter det sånt som "tusenhög" eller "sålängeberg". Det är där kläder som är för rena för att tvättas men för smutsiga för att ligga i garderoben hamnar. Klart mer fördelaktigt för det estetiska hade ju varit att ha de där högarna i en garderob istället för på pallar, betjänter och klädhängare i sovrummet! Men det är kanske nåt annat som avses?
Matilda sa…
Ullrika >> Högar med kläder är också estetiska på sitt sätt. Och flera gånger lättare att handskas med än att kränga av och på galgar :D

Det är ännu lite oklart ifall det är ett skåp där smutstvätten enbart läggs i en back eller om det även finns hänganordning för tvätten. Har inte lyckats identifiera vare sig bild eller ett fysiskt skåp. Misstänker att det är störst chans i en lägenhet från 50/60-talet.