Den mystiska jokern

Jag tog fram en kortlek idag för att lägga patiens för att fördriva lite tid på ett meditativt vis. Det var länge sedan sist. Jag måste erkänna att jag var tvungen att kolla upp "reglerna" för idioten, kanske den enklaste patiensen, för att det var så länge sedan. Harpan däremot, kom jag ihåg.

Jag plockade ur korten ur papperskartongen. På rutin identifierade jag och plockade bort de två jokrarna från de övriga 52 spelkorten. Det fick mig att fundera över när dessa jokrar egentligen ska användas. Antagligen finns det något kortspel där de fyller en funktion, men vilka? Själv har jag bara använt dem för att ersätta ett kort som försvunnit. I min favoritkortlek som jag haft sedan jag gick i lågstadiet, eller ännu tidigare, har spader knekt varit försvunnen i urminnes tider, där har jokern fått kliva in som ersättare. Varför det står "handa" på kortet har jag dock aldrig listat ut.
Spader knekt i favoritkortleken
Jokrarna är ofta lite roligare än de andra korten i leken. Det är ju lite synd att de inte kommer till någon större användning. Så ge mig lite förslag på spel/patienser där jokern får dyka upp!
Hyrrokinn som joker i en kortlek baserad på figurer och symboler ur asatron.
Ps. Efter lite okvalificerat internet-research, framträder lite vaga och delvis motstridiga uppgifter. Det verkar det som att deras främsta uppgift är just att vara reserv för förkomna kort, men kan ibland användas i särskilda spel för att vara ett frivilligt kort. Andra sidor menar att det är ett kort som tillkom för att vara det högsta kortet.

Kommentarer

Malinmupp sa…
Hej! Kortspelet Yaniv spelas med två jokrar i kortleken.
Matilda sa…
Malinmupp >> Tack för tipset! Kollade upp reglerna och det verkar hyfsat enkelt och kul :)