Språkmysterium: Bullar, frallor eller bröd?
Nu är det dags för ett nytt dialektmysterium. Jag har nämligen märkt att i olika delar av landet så kallar man bröd i bullform för olika saker. Söderöver kallas såväl de söta som de för smörgås för bullar. I andra delar av landet förknippas "bullar" endast till sötebröd, t.ex. till kanelbullar och flätor. Här argumenteras det att frallor är korrekt benämning. I andra delar kallas det för bröd vilket också skapar förvirring, hur vet man om man får en limpa eller portionsbröd? Därtill finns det benämningar som källarfranska och kuvertbröd, vilka säkert är förknippade med specifika recept.

Jag vänder mig till en auktoritet på fältet: Vår kokbok (24:e upplagan, 2005). Första utgåvan gavs ut 1951 och är nu uppe i 27:e upplagan. Kort sagt kan den nog förmodas vara populär. Många av oss, oavsett var i landet vi bor, har denna kokbok i sin ägo. En sådan bok torde således ha standardiserat det här bröd- och bullbakandet med en gemensam terminologi.
I kokboken finner jag olika slags kategorier: portionsbröd, bullar, vetelängder, mindre matbröd, större matbröd och limpa. Därtill den förvirrande benämningen kakor, alltså inte mjuka kakor såsom rulltårta, utan mer "nyttiga" rågkakor och mjukkakor. I kategorin vetebröd hamnar de mer söta varianterna som kanelbullar, semlor och saffransbröd (här kallas det inte ens lussekatt, utan kuse eller kusar). Apropå semla, så lär detta ordet i Finland användas för att beskriva just frallor.
Jag blev helt enkelt inte riktigt klok på vad som är den rikssvenska benämningen på dessa frallor/bullar/bröd. Och kanske finns det ännu fler dialektala och lokala ord? Vad kallar du de här bakverken?

Jag vänder mig till en auktoritet på fältet: Vår kokbok (24:e upplagan, 2005). Första utgåvan gavs ut 1951 och är nu uppe i 27:e upplagan. Kort sagt kan den nog förmodas vara populär. Många av oss, oavsett var i landet vi bor, har denna kokbok i sin ägo. En sådan bok torde således ha standardiserat det här bröd- och bullbakandet med en gemensam terminologi.
I kokboken finner jag olika slags kategorier: portionsbröd, bullar, vetelängder, mindre matbröd, större matbröd och limpa. Därtill den förvirrande benämningen kakor, alltså inte mjuka kakor såsom rulltårta, utan mer "nyttiga" rågkakor och mjukkakor. I kategorin vetebröd hamnar de mer söta varianterna som kanelbullar, semlor och saffransbröd (här kallas det inte ens lussekatt, utan kuse eller kusar). Apropå semla, så lär detta ordet i Finland användas för att beskriva just frallor.
Jag blev helt enkelt inte riktigt klok på vad som är den rikssvenska benämningen på dessa frallor/bullar/bröd. Och kanske finns det ännu fler dialektala och lokala ord? Vad kallar du de här bakverken?
Kommentarer
Jag tycker ändå likt dig, att det är "resten av Sverige" som har fel. :D