Mycket rönnbär på hösten ger mycket snö på vintern?

Rönnbär 2019.
Hösten 2019 dignade nästan rönnarna av rönnbären. Detta föranledde flera samtal om huruvida det gamla talesättet om sambandet mellan rönnbär och snö stämmer. Men, det visade sig också att det fanns flera olika talesätt:
  • Rönnen bär bara en gång (dvs mycket rönnbär innebär lite snö).
  • Mycket rönnbär innebär snörik vinter.
  • Mycket rönn innebär en kall vinter men med lite snö.

Bondepraktikan tycks vara förvirrande. Alltså måste Vardagens mysterium rycka ut för att reda ut. Efter månader av observationer i olika delar av landet, är vi nu inne i slutfasen av vinter-årstiden. Och så här i mello-tider kan jag nog säga "Sverige, vi har ett resultat".

Med facit i hand: Förutom då Kiruna och en del andra inlandsområden i norr som tycks ha snörekord, så verkar vintern knappast ha varit vare sig väldigt kall eller snörik. I alla fall inte där jag befunnit mig. Däremot en hel del is (förvisso orsakad av nederbörd av både snö och senare regn) och storm. Tydligen sägs det att det är vår i vissa delar av landet. Utifrån dessa observationer, kan talesätten endast bekräftas i vissa geografiska områden, men måste förkastas i andra.

Det finns givetvis forskning på detta. Och forskningen säger att det inte alls finns ett samband mellan rönnens bärproduktion och snömängden.

Så tyvärr, bondepraktikan kan inte anses vara tillförlitlig i detta fallet.

---

Uppdaterad 29/9 2021
Undrar du vad du kan göra med rönnbär? Kika in på dessa recept på rönnbärsdricka och rönnbärsmos/rönnbärsmarmelad.

Kommentarer

Havsnära mamman sa…
I sydvästra Skåne dignar rönnarna av rönnbär och här har vi inte haft vinter alls (ännu). Längs en väg nära mig som kantas av rönnar cirkulerar måsar och trutar som i flykten plockar bären från träden! Fåglarna är för stora för att landa i träden, men lyckas med stor träffsäkerhet få i sig/med sig en hel del rönnbär. Det är fantastiskt att se, och jag har aldrig sett det tidigare! Någon annan som sett detta? Vad kallas i såfall detta fenomen? Att de betar rönnbär? Att de plockar rönnbär?