Historien bakom de balanserande elefanterna

Apropå märkliga barnlåtar som jag nyligen bloggade om, vet någon något om En elefant balanserade? Ni vet låten om en elefant som håller balansen på en liten liten spindeltråd. Eftersom balanserandet var så intressant så hämtar den en ny elefantkompis osv.
En annan välkänd elefant från Fem myror är fler än fyra elefanter, Jamtli historieland.
I Visarkivets vis- och låtregister är första noteringen från 1984 i Barnvisor och Sånglekar till enkel komp. I Libris framgår att denna bok verkar vara en sammanställnig vars urval gjorts av Katarina Gren och Birger Nilsson. Via internet är det svårt att få fram mer information. På något ställe står det att sngen är en traditionell visa, på ett annat ställe anges den som dansk barnvisa (En elefant kom marcherende).
Elefant på Royal Armouries i Leeds.
Egentligen betyder låten inte så mycket för mig, men den fick mig att grubbla över hur någon kommer på en låt om en elefant som går på en spindeltråd. Antagligen är motsättningarna med den tunna tråden och den stora elefanten en rolig grej att leka med i barnvisesammanhang. Och när jag väl börjar grubbla på något så blir det ofta till ett "mysterium".

Kommentarer