Kvällsfördriv i Corona-tid del 4

Egentligen var det väl tänkt att den här blogg-"serien" skulle handla om lite mer än gamla spel. Men ja, nu hittade vi ännu fler spel så då kan jag ju lika bra fortsätta på detta spåret.

Ett av de äldsta spelen vi testat är Lusen, detta spel finns i modern tappning, men detta är troligen en av de första svenska versionerna från 1950-talet (det finns äldre internationella versioner). Du kastar en tärning och antalet prickar avgör vilken kroppsdel på lusen du kan bygga, dock måste vissa delar byggas i en viss ordning.
Lusen, 2-4 spelare (eller fler om du köpte till extra löss).
Ett spel med snarlikt upplägg till Lusen är Jumbolino. Även här ska du kasta tärningar för att bygga ihop en figur, i detta fall clowner. Jumbolino finns i lite olika utföranden, jag minns att vi hade en annan version där clownerna såg något annorlunda ut. Flest hela clowner (jumbolinos) vinner, men se upp, dina motspelare kan börja plocka kroppsdelar och clowner från dig!
Jumbolino.
Bland barnspelen hittade vi ett antal spel med pedagogiskt upplägg för att träna barns olika färdigheter. Memo-Match går ut på att komma ihåg vilka bilder (eller siffror) som motspelaren sagt. Till en början verkar det superlätt, men framåt slutet blir det allt klurigare.
Memo-Match, 2 spelare i åldern 8-99 år.
När jag var barn spelade familjen ofta Min Bondgård. En riktigt fint illustrerad spelplan där det gäller att samla på sig djur-kort för att kunna köpa sig en ko, en gris, en häst och ett får och därmed pussla ihop sin bondgård. Alla bönder är män... Närstuderar man de olika bondgårdarna utifrån byggnadsstil och djur (och bönderna som stereotyper?) så verkar de representera lite olika länder, men det kanske är att överanalysera det något.
Min Bondgård, 2-4 spelare, 5-12 år.


Bland spelen fanns ett från Semper kallat Verktygsspelet. "Verktygsspelet fångar barnens intresse för olika yrken och redskap och lär dem på ett enkelt sätt att kombinera ihop rätt redskap till rätt person." Spoiler-alert: inget spel för de som vill luckra upp genusrollerna.
Verktygsspelet
Ett spel som roligt nog faktiskt håller än idag är Bamses honungsjakt. Spelet har två faser. I den första bygger spelarna upp spelplanen och erhåller extra honungsburkar, och i det andra samlar man ännu fler burkar genom att ta sig fram på spelplanen och dra händelsekort. I den här versionen är Vargen fortfarande elak. Spelet verkar ha enormt många honungsburks-kort.
Bamses honungsjakt för 2-4 spelare från 5 år.
Champion är ett spel som utgår lite från samma logik som Jägersro, men istället för att springa lopp så går du olika boxningsmatcher baserade på flera ronder. På boxen står det "Det spännande boxningsspelet". Om vi säger så här, vi spelade inte ens klart en rond...
Champion
Champion.
Du attackerar och försvarar med hjälp av olika kort du har på handen. Kan du inte parera får du ta ett chanskort och kan vinna på knock-out.
Ytterligare ett pedagogiskt spel är Differix. Du får en spelplatta och nio kort som ser väldigt snarlika ut. Det gäller att placera rätt bild på rätt ruta. Det låter jätteenkelt, men när det gäller att göra det snabbt så är det allt annat än enkelt. Små små detaljer gör att du kan få fel på hela brickan. Spelet är enligt uppgift utvecklat av psykologer och ett sätt att träna koncentration och noggrannhet för detaljer och mönster, vilket jag då misslyckades totalt med...
Differix, 5-10 år.
Spela och ha kul i Disneyland är kortfattat ett Monopol för barn. Mer information är överflödigt.
Har du spelat några av dessa spel?

Kommentarer

Medspelaren (eller motspelaren..?) sa…
Ja vissa av spelen var ju kul, andra var... kanske inte så spännande av olika anledningar.

Kompletterande fakta:
* JUMBOLINO. Tyskt spel från 1978. Finns i flera utgåvor med olika figurer som ska byggas ihop.
* LUSEN. Amerikanskt ursprung. Lanserades i Sverige 1952. Heter i Cootie i USA där första versionen kom redan 1927 men även om det även då handlade om att bygga en insekt så var de första versionerna ett spel med penna och papper. 1949 kom det ut för första gången med en tredimensionell lus i plast som skulle byggas ihop.
* MEMO-MATCH. Internationell titel är Instant Recall. Ursprungligen från Tyskland där det kallas Bilderjagd och kom ut redan 1965.
* MIN BONDGÅRD. Även detta spel är från Tyskland och kom ut 1984 under namnet Mein Bauernhof.
* BAMSES HONUNGSJAKT. Svenskt spel från 1984.
* CHAMPION. Svenskt spel från sent 50-tal eller tidigt 60-tal.
* DIFFERIX. Tyskt spel från 1974. En modifierad utgåva kallad "Differix Extrem" kom ut 2012 med 16 bilder på varje spelplatta i stället för 9 bilder som det är i originalet.
Anonym sa…
Jag spelade lusen på fritids som barn och Bamse med mina bröder när de var små och mina pojkar när de var små. Jag älskade Bamsespelet och dess upplägg!
/Sarisen