Mysteriet med den långa pant-kön

Skulle panta några burkar och flaskor som blivit liggande ett tag, kanske tio stycken. Efter fem minuter i pantkön gav jag upp. Vid de tre automaterna stod flera med stora sopsäckar och flera papperskassar fyllda med pantburkar. Bakom mig växte kön med fler som kom med stora påsar som skulle köras genom pantmaskinen.

Har folk hamstrat pantburkar i flera månader? Eller är tisdagar särskilt bra dagar för de med pantsamlingar? Har konsumtionen av burk-dryck ökat? Är det coronakrisens ekonomiska konsekvenser för hushållskassorna nu börjat bli extra synliga även i "medelklass-områdena"?

Kommentarer

Anonym sa…
Jag tror på lite av varje. Folk har tid att panta nu och har sparat lääänge, de kanske har druckit mer för att de jobbar hemma och de burkarna som gick åt på lunchrestaurangen blir druckna hemma, och, såklart man pantar...

Vi har inte börjat dricka mer men är otroligt slarviga och har väldigt många burkar och petflaskor liggande hemma. Löjligt egentligen eftersom vi inte har speciellt mycket plats! För att inte tala om vår son som har sitt "Epa-flak" fullt med kompisarnas "bränslebidrag"... Sedan tror jag faktiskt att, framför allt ungdomar har fattat det där med att samla sina burkar och panta dem av ekonomiska skäl. Deras föräldrar kanske inte pyntar lika mycket nu med lita kassare ekoomi och de får ta mer ansvar själva. Kanske :0) ...
/Sarisen
Sparsamma mamman sa…
Sedan kan det ju också vara så att i Coronatider har folk ännu mindre pengar att röra sig med, de fattigare blir fattigare, och alla små bäckar och burkar kan hjälpa till att klara dagen. I vårt rika land blir fattigare allt fattigare. Våra klyftor vidgas istället för att krympa. Det känns inte alls bra.
Matilda sa…
Sarisen >> Tack för din reflektion! Absolut, många av oss är nog duktiga på att samla diverse saker på lager, så det är säkert en längre tids sparande av pantburkar. Intressant med "bränslebidrag", bra att de är med och bidrar till tanken.

Mamma >> Så kan det absolut vara.