Mysteriet med de försvunna värmeljusen

För några år sedan började olika butiker sälja värmeljushållare i glas och plast med tillhörande stearin-refill-ljus. Nu vekar det som att det inte längre (?) går att köpa värmeljus utan aluminiumkopp. Produkten har utgått ur sortimentet eller slutsåld. Har jag missat något? Var refill-ljusen inte bättre för miljön? Eller handlar det om brist på efterfrågan? Måste jag övergå till aluminium-värmeljusen?
Värmeljus
En ensam värmeljushållare utan stearin-refill.

Kommentarer

tipsande mamman sa…
Visst kan du hitta refill:
https://www.rekoshoppen.se/sv/artiklar/hemmet/ljus/ovrigt-2-2/index.html
https://www.ekofokus.se/sv/stearinljus/varmeljus-stearin-vita-24-pack-refill.html
Matilda sa…
Mamma >> Jo förvisso. De är i en helt annan prisklass, men förhoppningsvis bättre för miljön?
Jens sa…
Jag kontaktade Clas Ohlson angående detta och fick då följande svar:

Tack för ditt mail. Jag driver hållbarhetsarbetet på Clas Ohlson och för oss är det otroligt viktigt att ständigt få fram nya hållbara alternativ att erbjuda våra kunder. När det gäller dessa ljus så fick vi tyvärr många klagomål på att de var för krångliga att hantera och inte brann hela vägen. Vi har därför försökt hitta en ersättare, men de vi tittat på hittills som har kopp av plast har varit en risk ur säkerhetssynpunkt då de kan antända. Vi hoppas få till ett hållbart alternativ utan aluminiumkopp så snart som möjligt och tar gärna emot tips om någon ser något bra på marknaden.

Alla våra inomhusljus är paraffinfria och gjorda av stearin eller vegetabiliskt vax (doftljusen). Och alla stearinljus är Svanenmärkta, förutom värmeljusen i aluminiumkopp.

Jag hoppas, precis som du, att det snart dyker upp ett bra alternativ på marknaden!

Bästa hälsningar

Anna Strindberg
Sustainability Program Manager
Clas Ohlson AB
Upplysta mamman sa…
2 själar en tanke...(eller: great minds think alike)
Jag chattade med dem (CO)och fick svar att det var deras inköpsavdelnings ansvar. Jag bad dem då framföra önskan om att börja sälja dem igen. Det sa hen att hen skulle göra.
Fast å andra sidan säljer CO så väldigt mycket annat som är skadligt för miljön så jag undrar om de bryr sig. Kanske ska vi ta våra ljusstumpar och själv smälta ner dem i kopparna. Jag har ju en ljuslagg för att verkligen använda allt stearin, men detta är också ett alternativ.
Matilda sa…
Jens & mamma >> Jag kan snart överlämna bloggen till er :D
Kul att ni luskade vidare.
Jo det där med ljusstumpar har jag funderat över. Jens har ju tydligen stöpt ljus i skolan varje år så här finns ju kompetens!