Udda "elevens val"

Det är kanske många med mig som mins programpunkten "elevens val" på schemat i högstadiet. Snart kanske det är historia i och med ett förslag på reviderade timplaner. Exakt vad som erbjöds för valmöjligheter för elevens val minns jag inte helt. Jag tror mina kompisar mest valde bild och slöjd, kanske idrott. Jag tror att jag hade svenska i sjuan. Exakt vad jag gjorde minns jag inte, antagligen skrev jag någon novell som aldrig blev färdig (jag hade alltid storslagna planer som tog slut efter några handskrivna blad). I åttan och nian valde jag spanska och därmed också ytterligare ett ämne som det behövde pluggas till för att få betyg. Så här i efterhand något märkligt eftersom språk inte är min starka sida.

Jag minns inte att elevens val erbjöd något mer exotiskt än spanska på min skola. Så döm om min förvåning när sambon säger att han läste konfirmation som en del av elevens val! Och därefter säger att en del av hans kompisar istället valde jaktlicens! Det senare innebar troligen (och förhoppningsvis med tanke på ålder) endast teorin, men ändå, otroligt exotiska val. Nu var vi ju uppvuxna i olika årtionden och olika delar av Sverige, men det får mig att fundera vilka andra "elevens val"-val som funnits på olika högstadieskolor.

Vad hade ni för möjligheter på elevens val?

Kommentarer

skoltrötta mamman sa…
Detta var ju förvisso under forntiden (tidigt 1970-tal) men jag minns att jag hade ridning, fotografering (inkl framkallning i mörkrum) och bowling.Uppdelade på olika år. Tror inte det gick att välja om samma, just för att alla skulle få chansen att prova på.

På den tiden gick det inte, vad jag minns, att välja skolämnen. Har också för mig att det kallades "fritt valt arbete" då.

Helt tokigt att blanda in religionen i skolan! Fast å andra sidan inledde vi ju skoldagen i de lägre årskurserna (mitten av 60-talet) med psalmsjungning till tramporgel. Som tur är får det ju inte förekomma mer. Skolan ska i mitt tycke vara en fristad från politiska och religiösa inslag. Givetvis ska barnen få lära sig om alla åskådningarna, men inte utöva dem i skolan.
Och absolut inte få jaktlicens!! Hoppas inte det förekommer idag!?

Emma sa…
Hmm, jag kan verkligen inte minnas vad vi hade för alternativ, men jag minns att jag alltid valde syslöjd av någon anledning... ^^
Matilda sa…
Mamma >> Bowling? Och ridning!? Det låter i och för sig som en fin demokratisk tanke bakom, att få testa sådant som man annars kanske inte har tillgång till.

Emma >> Låter som att du gillade syslöjd :) Eller att det minst tråkiga av alternativen? Så kunde jag känna vissa år i skolan, att det inte alltid fanns ämnen som var engagerande.
Eva Maria sa…
Det är synd att elevens val urholkas tycker jag. Jag minns att jag var väldigt glad för vår "fria aktivitet" som det hette i mitten av 80-talet på min skola. Jag valde bollsport, fotografering och modellbygge (träslöjd men man fick bygga ett modellflygplan). Det var något positivt och förgyllde tillvaron i skolan. Mina barn som är 14 och 17 har inte haft något sådant tyvärr. Ha en fin dag! Kram Eva Maria
Sambon sa…
Nu har jag frågat på jobbet och fick veta några fler val som elever kunde göra:
* Batik
* Teori till lätt MC-kort
* Silversmide
* Pistolskytte
* Foto
* Bowling
* Biljard
* Bild och miljö
* Teater
* Musik
* Idrott
* Film
Matilda sa…
Eva Maria >> Modellbygge! Vad skoj :) Synd att dina barn inte fått möjligheten. Jag kan förstå att det är en kamp om resurser och timmar, men jag undrar om inte känslan av att kunna välja och få påverka sitt skolschema kan vara positivt.

Sambon >> Det blir ju bara bättre och bättre! Det är nästan så att det går att säga att det var bättre förr. Fast... pistolskytte!?!?! Hade lätt velat testa både film och silversmide. Och vilken dröm att få ha teater i skolan! Det fick man ha på "estetiskt ämne" på gymnasiet i en termin, bästa terminen på hela gymnasietiden!