Fjärde advent: Om sågande tomtar och barndomens julpynt

Nu är fjärde ljuset tänt och längtan efter några extra dagars ledighet är stark. Oavsett det dystra läget i allmänhet så kommer det bli jul även i år och vi gör det bästa av situationen - håller avstånd och håller ut.

Jag lovade ju en berättelse om "den sågande tomten", sambons favoritjulprydnad. Det hela började väl egentligen förra året när vi pyntade lite hans dåvarande lägenhet. Han ville hitta "den sågande tomten", men hade inte sett den på flera år. Vi hittade inte den, men jag förstod att den var viktig. Andra familjemedlemmar mindes den också. Någonstans här har jag skapat en bild av en slags porslinstomte i udda utförande.

Under våren börjar vi rensa i hans förråd. När vi börjar går det knappt att komma in i källarutrymmet, det är fullt med lådor som inte öppnats på över 20 år. Så småningom lyckas vi ändå komma längst in i förrådet efter många nostalgilådor och fyllda loppislådor. Här hittar vi lite julpynt från dagisåldern. Den sågande tomten är fortfarande mystiskt borta, däremot dyker det upp en släkting, brevlåde-tomten. Det visar sig vara en träfigur med röda kläder och toppluva, röd kulnäsa, påklistrat skägg och två små fåglar sittande på en brevlåda (till synes målade av ett barn). Här börjar jag inse att den sågande tomten kanske inte kommer nå upp till den inre vision jag målat upp.

Nåväl, det verkade som att den sågande tomten nog hade försvunnit och inte skulle återkomma. Men så gick vi igenom lådor tillhörande sambons syskon, lådor som inte heller öppnats på en betydande mängd år. Och där dyker denna mytomspunne figur upp...

"Den sågande tomten" med vännen "Tomten vid brevlådan"

Så nu har denna träfigur en central placering i vardagsrummet denna jul. I mitt tycke är den inte det vackraste julpyntet, men jag håller (någorlunda) god min eftersom jag som motvikt pyntar med figurer föreställande avbitna pepparkaksfigurer...

Kanske är det något särskilt med julen från barndomen. Själv minns jag (och har flera kvar) av julböckerna som kom fram endast under december månad. Men också ett luciatåg som mamma målat, några juldockor, en julbock, pepparkaksformarna, julstrumporna... Det var som jul först när dessa föremål kom fram. 

Har ni något julpynt från barndomen som ni minns särskilt? Eller något julpynt som er partner och du har olika åsikter om?

Kommentarer

Sambon sa…
Jaaa! "Sågande tomten" är alla tiders bästa julpynt!