Historisk mat på moderna fat: Vitkål- och banansallad (1940)
Vitkål och banansallad
![]() |
Vitkåls- och banansallad. |
1 bit vitkål (ca 3 dl riven)
2 bananer
1 del mandel eller nötter
1,5 dl majonnäs eller 2-3 msk olja och 2 msk citronsaft
Strimla eller riv vitkålen. Skala (nota bene) och skiva bananerna. Mandeln ska skållas, vilket innebär att koka dem i vatten i drygt en minut, därefter kan du enkelt dra av skalen). Efter skållningen ska mandeln skäras i tunna skivor. Eftersom detta är ganska pilligt, kan det vara värt att köpa färdigskivad mandel ifall man vill ha hela fingertoppar. Rör ner ingredienserna i majonnäsen (alternativt marinera dem i oljan och citronsaften). "Salladen avsmakas, upplägges och serveras genast."
Reflektioner: Jag tycker det är intressant att det finns recept i häftet innehållande ananas och banan i och med att det pågår ett krig runt knuten. Man kan ju tänka sig att husmödrarna skulle lägga pengar på andra mer nödvändiga och lokalproducerade varor. Nu har jag förvisso andra upplagan, första upplagan utgavs 1939 och skulle därmed kunna tänkas vara sammanställd innan krigsutbrottet.
Som kuriosa kan nämnas att häftet på 120 sidor innehåller flera intressanta annonser. T.ex. för "Moderna snabbgående fartyg specialbyggda för frukttransporter", konstglas, skrotaffär m.m. De flesta är från verksamheter i tätorter vilket indikerar att man riktar sig mot husmödrar på större orter, snarare än landsbygden. Ja det här med husmodern som målgrupp förekommer ganska längre. Jag har sett det i skrifter t.o.m. 70-talet. Mer om kökets genusdomäner kan ni läsa om t.ex. i Svensk måltidskultur av etnologen Håkan Jönsson.
***
Receptet är hämtat ur Moderna grönsaksrätter (1940, andra upplagan) av Kate C:son-Carpenter (skolkökslärarinna vid Göteborgs Folkskolor). Utgivare är Svenska fruktföreningen i Urshult. Priset då var 1:65 kr, vilket motsvarar ca 43 kr i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).
Kommentarer