Historisk mat på moderna fat: Vitkål- och banansallad (1940)

Ja då drar jag väl igång årets matlagningsprojekt! Jag fick som sagt försmak efter 1911-projeket att testa fler äldre kokböcker och annorlunda recept. Jag börjar med 1940-talet och ett häfte som gavs ut 1940, tidigt under andra världskriget, nämligen Moderna grönsaksrätter. I förordet av E. M. P. Widmark, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, talas det om vikten av vitaminer och variation i kosten. "Denna bok innehåller en mängd nya variationer på grönsaksrätter och flera grönsaker, som husmödrarna kanske i allmänhet icke trott kunna användas, ha upptagits i recepten."

Vitkål och banansallad

Vitkåls- och banansallad.

1 bit vitkål (ca 3 dl riven)
2 bananer
1 del mandel eller nötter
1,5 dl majonnäs eller 2-3 msk olja och 2 msk citronsaft

Strimla eller riv vitkålen. Skala (nota bene) och skiva bananerna. Mandeln ska skållas, vilket innebär att koka dem i vatten i drygt en minut, därefter kan du enkelt dra av skalen). Efter skållningen ska mandeln skäras i tunna skivor. Eftersom detta är ganska pilligt, kan det vara värt att köpa färdigskivad mandel ifall man vill ha hela fingertoppar. Rör ner ingredienserna i majonnäsen (alternativt marinera dem i oljan och citronsaften). "Salladen avsmakas, upplägges och serveras genast."

Omdöme och förbättringspotential: Ska jag vara ärlig valde jag det här receptet för att det verkade så udda. Banansallad kändes lite märkligt. Men kombinationen med vitkålen och mandeln fungerade förvånansvärt bra. Det påminner lite om mimosasallad. Det är lite oklart vad man skulle servera denna sallad till. Kanske skinka?

Reflektioner: Jag tycker det är intressant att det finns recept i häftet innehållande ananas och banan i och med att det pågår ett krig runt knuten. Man kan ju tänka sig att husmödrarna skulle lägga pengar på andra mer nödvändiga och lokalproducerade varor. Nu har jag förvisso andra upplagan, första upplagan utgavs 1939 och skulle därmed kunna tänkas vara sammanställd innan krigsutbrottet.

Som kuriosa kan nämnas att häftet på 120 sidor innehåller flera intressanta annonser. T.ex. för "Moderna snabbgående fartyg specialbyggda för frukttransporter", konstglas, skrotaffär m.m. De flesta är från verksamheter i tätorter vilket indikerar att man riktar sig mot husmödrar på större orter, snarare än landsbygden. Ja det här med husmodern som målgrupp förekommer ganska längre. Jag har sett det i skrifter t.o.m. 70-talet. Mer om kökets genusdomäner kan ni läsa om t.ex. i Svensk måltidskultur av etnologen Håkan Jönsson.

***

Receptet är hämtat ur Moderna grönsaksrätter (1940, andra upplagan) av Kate C:son-Carpenter (skolkökslärarinna vid Göteborgs Folkskolor). Utgivare är Svenska fruktföreningen i Urshult. Priset då var 1:65 kr, vilket motsvarar ca 43 kr i dagens penningvärde (källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

Kommentarer

Jens sa…
Vilka fina bestick 😉